Ana içeriğe atla

itt

İFTARI HEMEN AÇIN YEMEĞİ 15 DAKİKA GECİKTİRİN

09.05.2018 - 14:40

Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Doç. İsmet Tamer, ramazan ayında gün boyu enerjik kalabilmek ve hem doyup hem de kilo almamak için yapılması gerekenleri açıkladı. 

Ramazan ayı, yaz günlerine denk geldiğinde bedenin fizyolojik düzeninde bazı değişikliklere yol açıyor. Açlık ve susuzluk, besinlerden gelen enerjiyi en verimli şekilde kullanabilmek için vücudun metabolizma hızını yavaşlatıyor. Gün boyu süren orucun sonunda iftarda yemeklere yüklenmek kan şekerinin ani yükselmesine, sonra da hızla düşerek halsizliğe ve verimsizliğe neden olabiliyor. Bir de doyma telaşıyla yeterince su içilmediğinde metabolizma aşırı tüketilen besinlerden alınan fazla enerjiyi kullanamaz hale geliyor ve sağlıksız bir kilo alımı ortaya çıkıyor.
Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Doç. İsmet Tamer, kilo sorunu olan kişilerin ramazan ayını oruç tutarak zayıflama fırsatı olarak görmesinin bir hata olduğuna dikkat çekiyor. Tamer, hem sağlıkla oruç tutup hem de ideal kiloya kavuşmak isteyenlere şu önerilerde bulunuyor:
İftardan uykuya kadar her saat 2-3 bardak su için: Hem yeterince sıvı tüketerek hem de sahurda ve iftardan sonra yiyip içtiğimize dikkat ederek oruç tutmanın keyfine ulaşabiliriz. Yetişkin bir insanın iftardan başlayarak sahura kadar uyanık olunan her saatte 2-3 bardak (toplam 2 litre) su içmesi gerekir. 
Sahuru geçiştirmeyin: Sahurda bir bardak su içerek bir sonraki iftara kadar aç kalmak pek çok kişinin düştüğü önemli bir hata. Gece erken saatte yemek yiyip yatmak ya da hiç sahur yapmamak da günün ilerleyen saatlerinde kan şekerinin çok düşmesine ve sıvı eksikliğinin belirgin hale gelmesine neden olabilir. Gün boyu metabolizmanın ihtiyacı olan protein, karbonhidrat, vitamin ve minerallerin, yeterli sıvı ile beraber iftar ve sahur arasında dengeli şekilde tüketilmesi gerekir. 
İftarda ana yemeği 15 dakika sonra yiyin: Uzun süren açlık sonrası iftarda hızlı şekilde çok miktarda besin tüketme alışkanlığı çok yaygındır. Oysa kahvaltı ve çorba ile orucu açtıktan sonra biraz bekleyip bu arada özellikle günlük sıvı eksiğini su, taze sıkılmış meyve suları ya da ayran gibi sıvılarla gidermeye çalışmak doğrudur. 10-15 dakika kadar sonra ana yemeğe geçilebilir. Bu hem doygunluk hissi verip aşırı yemek yemeyi engeller hem de uzun süren açlık nedeniyle kişinin çok yiyerek sindirim sistemine yüklenmesini önler.
Yavaş yiyin, çok çiğneyin, uyku öncesi hafif bir yürüyüş yapın: Yediklerimizi yavaş yemek, lokmaları yeterince çiğnendikten sonra yutmak ve iftardan 1-2 saat sonra hafif bir yürüyüş yapmak, hem sindirime yardımcı olur hem de kalp damar sağlığı için faydalı bir aktivitedir.
Rahatsızlığınız varsa doktorunuza danışmadan oruç tutmayın: Özellikle uzun ve sıcak günlere denk gelen aylarda diyabet, kalp ve hipertansiyon hastaları ile hamilelerin oruç tutma konusunda ısrarcı olmamaları, durumlarını mutlaka doktorlarına danışmaları gerekir.

a

a

Yukarı