Tepe Servis AVM ve Tesis Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Miktat Kuzhan, “Gelişmiş ülkeler ile kıyaslandığında tesis yönetimi sektörümüzün halen çok yol kat etmesi gerektiği görülüyor. Sektörümüzün Avrupa seviyesine ulaşabilmesi için 10 kat daha büyümesi gerekiyor” dedi.
Temizlik sektöründe ‘tesis yönetimi’ kavramı oldukça önemli. Tesis yönetimi hizmetlerinde hangi ana başlıklar ön plana çıkıyor?
Entegre tesis yönetimi, bina ve tesislerin temizlik, danışma, idari hizmetler, teknik destek gibi süreçlerini yönetmesini sağlayan hizmetler bütünü olarak tanımlanır. Entegre Tesis Yönetimi profesyonel bakış açısıyla, sistematik ve raporlanabilir bir yönetim ve hizmette kalite sağlar.
Günümüzün artan rekabet ortamında, çalışanlarının ve müşterilerinin yüksek kaliteli tesis beklentileri, işletmeleri, gerektiğinde tüm hizmet alt yüklenicilerini tek bir çatıda birleştirebilen, esnek, çabuk çözüm üretebilen, alanında know-how sahibi, tecrübeli ekiplerden oluşan kurumsal firmalar ile çalışmayı zorunlu kılıyor.
Öncelikleri arasında istikrarlı bir hizmet kalitesi ve müşteri memnuniyeti olan şirketimiz, Site/Plaza Yönetim Hizmetleri, Kurumsal Temizlik, Teknik Bakım/İşletim, Bahçe Bakım, Resepsiyon/Danışma Hizmetleri ve Destek Hizmetleri gibi “Entegre Tesis Yönetimi” kavramının kapsadığı tüm hizmetleri, nitelikli insan gücü ve Bilkent Holding kurum kültürü ile profesyonel bir anlayışla sunuyor. Proje ihtiyaçları çerçevesinde, Özel Güvenlik, Elektronik Güvenlik ve Catering hizmetlerini de diğer hizmet grubu şirketlerimiz aracılığıyla sağlıyoruz.
Tesis yönetiminde yeni trendler nelerdir ve Avrupa’daki başarılı uygulamalara Türkiye’de işlerlik kazandırmak mümkün mü?
Uluslararası adıyla Facility Management, yani Tesis Hizmetleri Yönetimi yaklaşımı ülkemizde son 15 yılda benimsenmeye başlamış ancak henüz model olarak, birkaç firma dışında başarıyla uygulanamayan bir yaklaşım.
Türkiye’de tesis yönetimi olarak şu an plaza, bina ve site yönetimi olarak hizmet sunuluyor. Tesis yönetimi sadece yönetim hizmetlerinden oluşmuyor. Teknik, temizlik, güvenlik, bahçe bakım, ilaçlama ve muhasebe gibi çalışmaların da bu kapsamda yer alması gerektiği ancak detaya girildiğinde öğreniliyor.
Geçmişte yönetim ve muhasebe hizmetleri kesinlikle üçüncü bir firmaya devredilmezdi ancak artık yeni projelerde bütünüyle bu hizmetlerin tek elden hizmet alımına gidiliyor.
Ülkemizde tesis yönetimi hizmetlerine ayrılan bütçenin fuzuli olduğu düşünülüyor. Hâlbuki gelişmiş ülkelere bakıldığında; arazi aşamasından, binanın teslimine kadar sözkonusu hizmetin alındığı görülüyor. Teslim sonrasında ise yine bir yönetim şirketi ile çalışılıyor.
Türkiye’de tesis yönetimi sektörünün potansiyeli hakkında bilgi verir misiniz? Teknoloji kullanımının verimliliği artırmada sahip olduğu rolü özetler misiniz?
Gelişmiş ülkeler ile kıyaslandığında bizim halen çok yol kat etmemiz gerektiği görülüyor. Sektörümüzün Avrupa seviyesine ulaşabilmesi için 10 kat daha büyümesi gerekiyor. Sektörel olarak Avrupa’da bizim kadar büyüyen başka bir ülke yok. Ayrıca halen kar oranlarımız Avrupa’nın üzerinde. Bu yüzden yabancı firmalar, Türkiye’den firma satın alarak pazara girmeye çalışıyorlar.