Ana içeriğe atla

itt

YATIRIMLARIMIZ ADR MEVZUATINA GÖRE DEVAM EDECEK

11.04.2018 - 17:52

Sıvı ve tehlikeli madde taşımacılığı yapan İTT Lojistik’in Genel Müdürü Didem Öztanık, 2018’de yatırımlarının ADR mevzuatına göre devam edeceğini söylüyor. 

Lojistik sektöründe sürekli büyümesiyle ve yeni yatırımlarıyla bir firma dikkat çekiyor: İTT Lojistik… 2017’yi yüzde 25 büyümeyle kapatan, 2018’de de hedefleri aynı olan firmanın Genel Müdürü Didem Öztanık ile tehlikeli madde taşımacılığını ve hizmetlerini konuştuk.

Öncelikle firmanız hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz? Kaç yıldır sektördesiniz, filo kapasiteniz ne kadar?
Likit tehlikeli madde taşımacılığı yapan, dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarıyla çalışan bir firmayız. 18 yıldır bu sektörde faaliyet gösteriyoruz. Kara, demir ve deniz yoluyla yurtiçi ve uluslararası taşımacılık, depolama, antrepo, ısıtma, elleçleme ve tank konteynır tamiri gibi birçok hizmeti bir arada sunuyoruz. Filomuzun tamamı ADR’ye (Tehlikeli Malların Karayoluyla Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması) uygun çekici römorklardan oluşuyor. Filo kapasitemiz, araç ve dorselerimizle 150’ye yakın.

Ne tür maddeler taşıyorsunuz? En çok hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı likit kimyasal taşımacılığı yapıyoruz. En çok beyaz eşya ve sünger üretimi yapan firmalarla çalışıyoruz. Ancak son zamanlarda yollarımız farklı üretici firmalarla da çok sık birleşmeye başladı.

Normal lojistik ile sıvı ve tehlikeli madde taşımacılığı arasında mevzuat ve çalışma zorlukları gibi açılardan ne gibi farklar var?  
Öncelikle normal lojistik yapan firmalarla tehlikeli madde taşımacılığı yapan firmaları ayırmak gerekiyor. Taşıdığımız ve depoladığımız ürünlerle bizler daha spesifik bir iş yapıyoruz. Riskimiz ve zorluklarımız çok daha ağır. Evrensel çapta yapılan taşımaların önemli bir kısmını tehlikeli madde taşımaları oluşturuyor. Lojistiği çok hassas ve dikkatli bir şekilde yapılması gereken tehlikeli maddelerin bu özellikleri ve yarattıkları sonuçlardan elde edilen deneyimler dikkate alınarak her bir taşıma moduna uygun konvansiyonlar geliştirilmiş ve bu konvansiyonlar çerçevesinde kurallar oluşturulmuştur. Bu konvansiyonlar, son dönemlerde yalnızca uluslararası düzeyde kalmamış, bazıları ülkelerin kendi iç hukuklarında da geçerli hale gelmiştir. Son dönem ülkemizin de tam anlamıyla uygulayama çalıştığı ADR sistemi örneğin. Mevzuatlar elbette ağır ama yapılan iş ve tehlike ortada. Bizler daha ağır kurallar ve risklerle iş yapmaktayız. Yaptığımız sadece bir ürünü bir yere götürmek değil. Her sürücü taşıdığı ürün ve yaptığı işle ilgili düzenli eğitimler almakta. Tehlikeli madde taşımacılığı deneyim ve eğitim ister.

Sektörün potansiyeli ve geleceği hakkında bilgi verebilir misiniz?
Her geçen gün büyüyen bir sektör içerisindeyiz. Özellikle Türkiye önemli bir pazar. İnanıyoruz ki bu büyüme her gün artacak.

2018 ile ilgili yatırım planlarınız var mı? Yılsonundaki büyüme hedefiniz ne?
Yatırımlarımız tabi ki sürecek. Özellikle ADR mevzuatına göre yatırımlarımız devam edecek. Büyüme hedefimiz yüzde 25 üzeri.

a

Yukarı