Ana içeriğe atla

itt

UTİKAD, KAPIKULE’DEKİ KOŞULLARDAN RAHATSIZ

09.05.2018 - 16:42

UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Karayolu Çalışma Grubu Başkanı Ekin Tırman, “Kapıkule’nin Türkiye tarafında fiziki, Bulgar tarafında ise sistemsel sıkıntılar yaşanıyor. Sonuçta sektör olumsuz etkileniyor.” dedi.

Türkiye’nin Avrupa’ya açılan sınır kapısı Kapıkule, uzun yıllardır uzayan TIR kuyruklarıyla gündeme geliyor. Türkiye’nin çeşitli kentlerinden yükledikleri ihraç ürünlerini Avrupa ülkelerine götüren TIR şoförleri, Edirne’den Bulgaristan’a açılan Kapıkule’de saatlerce, hatta bazen günlerce bekliyor. Bu süreçte çevresel koşullardan dolayı yemek, uyku ve tuvalet gibi insani ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorluk çeken şoförlerin durumundan UTİKAD (Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği) rahatsız. 
UTİKAD Karayolu Çalışma Grubu, geçtiğimiz günlerde yaptığı toplantıda lojistik sektörünün sorunlarını görüştü. Grup, Kapıkule’deki kuyruklarla ilgili çalışmalarını hızlandırdı. Kuyrukların nedenlerini masaya yatıran Çalışma Grubu, TIR şoförlerinin verdiği kapsamlı bilgiler ışığında bir kroki oluşturdu.

f


TIR şoförleri, Kapıkule’de zaman zaman 35 kilometreye ulaşan kuyruklarda saatlerce, hatta günlerce beklemek zorunda kalıyor. Bu uzun ve yorucu sürelerde uyku uyuyamayan, yemek yiyemeyen şoförler, tuvalet ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor. Uzun yıllardır çözülemeyen bu sorunla ilgili görüşlerini dile getiren UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Karayolu Çalışma Grubu Başkanı Ekin Tırman, yaşanan süreci şu şekilde özetledi: “Kapıkule’de yaşanan sorunlar, Bulgar tarafından ziyade Türk tarafındaki fiziki faktörlerin yetersizliğinden kaynaklanıyor. Türk tarafında yer alan park alanından mazot alanına gelene kadar olan bekleme süreleri çok uzun. Bulgar tarafında ise zaman zaman sistemin kapanması yığılmalara sebep oluyor. Kapıkule otoban sırası 15-35 km arası sürüyor. Kapıkule’ye gelindiğinde park sahası, polis ve tescil işlemlerinin bekleme süresi ise 12 saati buluyor. Türk tarafında sadece 3 polis ve 3 tescil noktası bulunuyor. Cumartesi çıkan araç ancak salı günü Kapıkule’den geçebiliyor. TIR şoförleri bu sürecin tamamını araçlarının içinde geçirmek zorunda kalıyor. Araçlarını bırakıp uyuyamıyorlar. Çevrede insani ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir tesis mevcut değil. Şoförlerin çilesi bu kadarla da kalmıyor. Türk tarafında polis ve tescil noktasından geçen araçlar, bu kez de 6’lı mazot sırasına giriyor. Ortalama 7 saati bulan mazot alımının ardından araçlar tek sıra halinde tampon bölgeden geçerek Bulgaristan gümrük alanına giriyor.”
TIR şoförlüğünün zor bir iş olduğunu ifade eden Ekin Tırman, “Bu insanlar günlerce, haftalarca ailelerinden uzak kalıyor. Uzun kuyruklar, zorlu koşullar TIR şoförlüğünü yapılamayacak meslekler arasına itiyor. Yakında ihraç mallarımızı yurt dışına göndermek için şoför bulmakta zorlanacağız.” diye konuştu.

a

Yukarı