Ana içeriğe atla

itt

‘Akıllı’ yazılımlarla vatandaşların yaşam kalitesini yükseltiyoruz

13.02.2018 - 11:14

Sürekli gelişen teknolojiler ve devamlı artan güvenlik endişeleriyle birlikte son dönemlerde yeni bir kavram ve yeni bir sektör doğdu: ‘Güvenli ve Akıllı Şehirler’… Bu sektörü Proline Akıllı Şehirler Danışmanı Beril Kırcı Kandemir ile konuştuk.

Firmanızın akıllı şehirler alanında yürüttüğü faaliyetlerden bahseder misiniz? 
2003’ten bu yana faaliyet gösteren bir Türk teknoloji firması olarak çalışmalarımızı son 6 yıldır ‘Güvenli ve Akıllı Şehirler’ alanına yoğunlaştırdık. Vizyonumuz çerçevesinde güvenliği merkeze koyarak bir olaya anında müdahale edebilen, hatta bir olay oluşmadan onu öngörebilen, kullanıcı dostu ve kolay yönetilebilen sistemler ve platformlar oluşturarak vatandaşların yaşam kalitelerini yükseltmeyi amaçlıyoruz. Bu doğrultuda Ar-Ge merkezimizde mühendislerimizin geliştirdiği kent güvenlik yönetim sistemlerinde kullanılan akıllı yazılımlar, coğrafi bilgi sistemleri ve e-kimlik-biyometri çözümlerinden oluşan geniş bir ürün yelpazesini pazara sunmaktayız. 

Bu alanda başka ne gibi çalışmalarınız var?
2017 yılı içerisinde ‘Güvenli ve Akıllı Şehirler’ ile ilgili yürüttüğümüz faaliyetlerimize Akıllı Şehirler Danışmanlığı’nı da ekledik. Bu yeni yapılanmamızla Türkiye’nin dijitalleşme hedefine katkı sağlarken yerel yönetimlere de şehirlerinin sürdürülebilir dönüşümü kapsamında doğrudan uygulanabilir projeler üretme imkanı sunmaya başladık. Bu kapsamında, şehirlerde değişik katmanlarda aktif paydaşlar, şehir yönetimi ve şehirde yaşayan vatandaşlarla görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Yapılan incelemeler sonucunda elde edilen analizlere göre en uygun akıllı şehir çözümlerini yerel yönetimlere önererek yerel kültüre uygun bir şekilde sürdürülebilir gelişimin gerçekleşmesini hedefliyoruz.

Akıllı şehir konseptinde hangi güvenlik sistemleri kendisini gösteriyor?
Akıllı şehirler konsepti, güvenli binalardan otomasyon destekli enerji kaynaklarına, ulaşımdan kamu güvenliğine kadar birçok fonksiyonu barındıran, insan ve altyapı odaklı şehirler anlamına geliyor. Akıllı şehirlerin en önemli özelliği, vatandaşlara yüksek yaşam kalitesi sunması ve bu sayede insanların yaşamak için seçtikleri şehirler olmalarıdır. Proline olarak güvenlik konseptini çok katmanlı ve fiziksel bir olgu olarak değerlendirmekte ve çözümlerimizi de bu doğrultuda sunmaktayız. Fiziksel, çevresel, bireysel ve siber güvenlik gibi güvenlik bileşenlerini birbirinden ayırmadan bütünsel olarak değerlendiriyoruz.

Akıllı şehirler anlamında ülkemizdeki şehirleri incelersek, ihtiyaçlar nelerdir, gelecek için şehirlerimizi nasıl hazırlamalıyız?
Ülkemizdeki şehirleri incelediğimizde her şehrin ulaşım için ulaşım kartı; trafik için sinyalizasyon veya trafik yoğunluğu izleme ve paylaşım enstrümanları; güvenlik için özellikle biyometrik tabanlı kimlik kartı ve pasaport; belediyecilik için akıllı duraklar ya da çöp toplamanın optimize edilmesi gibi birçok çözüm ve hizmete ihtiyacı olduğunu belirtebiliriz. Net bir şekilde eksik olan husus, ortak bir yaklaşımdır ve çok açık bir şekilde ortak bir vizyon ve yaklaşıma ihtiyaç duyulmaktadır. Geleceğin platform teknolojileri üzerine kurulmakta olduğu göz ardı edilemeyecek derece önemli bir gerçektir. Aynı zamanda çok boyutlu ve çok katmanlı bir yapıya sahip ‘güvenlik’ kavramının fiziksel, çevresel, bireysel veya siber olarak ayrıştırılamayacağı, bütünsel bir bakış açısıyla ele alınması gerektiği de yaşanan deneyimler sonucunda görülmektedir. Şehirlerin iyi analiz edilerek her şehrin dinamiğine ve ihtiyaçlarına özel olarak hazırlanmış Akıllı Şehirler çözümleri hayata geçirilmelidir. Akıllı Şehirler konseptinde birincil amaç vatandaşlara güvenli ve mutlu bir yaşam sunabilecek şehirler yaratmaktır. 

a

Yukarı