Ana içeriğe atla

itt

RAMAZANDA ÜRÜN ARZINDA SIKINTI YOK

08.05.2018 - 17:56

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, yeni mahsul çıkıncaya kadar ürün arzında sıkıntı yaşanmayacağını söyledi. Ramazan ayı öncesi yazılı bir açıklama yapan Mehmet Reis, ucuz görünümlü kumanyalara karşı da vatandaşı uyardı.

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, yeni mahsul çıkıncaya kadar ürün arzında sıkıntı yaşanmayacağını söyledi. Ramazan ayı öncesi yazılı bir açıklama yapan Mehmet Reis, ucuz görünümlü kumanyalara karşı da vatandaşı uyardı.

 

Reis, “2017’nin son iki ayında pirinç ve nohut fiyatlarında yüksek oranda artış yaşandı. 31 Aralık 2017’de pirinçte alınan gümrük vergisinin 1 Temmuz 2018’e kadar yüzde 45’ten yüzde 15’e çekilmesiyle fiyat yükselişi durdu. Ancak tam ramazan ayına girerken çeltik fiyatlarında bir artış söz konusu oldu. Eylülde başlayacak hasat dönemine kadar fiyat, iç tüketim ve stok miktarları sürekli takip edilerek risk ve spekülasyonların oluşmaması adına önlem alınmalıdır. Pirincin gümrük vergisinin bitiş tarihi, şartlara göre ilgili makamlar tarafından değerlendirilerek uzatılabilir.” dedi.

 

FASULYE FİYATLARI YÜZDE 5 DÜŞTÜ

 

Reis Gıda Yönetim Kurulu  Başkanı Mehmet Reis’in üretim ve ramazanla ilgili açıklamaları özetle şöyle:

“Toptan dökme 10 TL’ye yaklaşan nohut fiyatları, ithalattan alınan verginin sıfırlanmasıyla 6 - 7 TL bandında geriledi. Fasulye fiyatları, geçen senenin aynı dönemiyle kıyaslandığında, yaklaşık yüzde 5 düştü.”

 

“2017’nin son üç ayında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde son yılların en kurak dönemi yaşandı. Başta buğday olmak üzere hububat ve kırmızı mercimek üretiminde rekolte kayıpları yaşanabilir endişesi vardı. Daha sonraki aylarda yeterli yağışın alınmasıyla endişe ortadan kalktı. Güneydoğu Anadolu’da öncelikle pamuktaki desteklemelerin daha yüksek olması nedeniyle üretici pamuk ekimine yöneldi. Başta buğday olmak üzere ekim alanlarında bir daralma söz konusu olmasına rağmen son bilgilere göre verimlilikte bir azalış yok.”

 

“Ülkemizdeki üretim bölgelerinden aldığımız bilgilere göre, ekilen ürünlerde bugüne kadar ciddi zayiat gözükmüyor. Başta Güneydoğu Anadolu olmak üzere bir önceki yıla göre ülke genelinde az da olsa rekolte artışı tahmin ediliyor.”

 

“Ülkenin değişik bölgelerinde ekimi yapılan mercimek çeşitleri ve buğday, haziran başında hasat edilmeye başlanacak. Nohut ve fasulyede temmuzda, çeltikte ise eylül ve ekim aylarında hava şartları olumlu düzeyde seyrederse hasat gerçekleşecek. Yeni mahsul mercimek, nohut ve pirinç fiyatlarının düşeceği öngörülüyor. Ülkemizde hasat dönemine kadar buğday ve bakliyat ürünlerinin stokları yeterli düzeyde olup ürün arzında bir sorun yaşanmayacak.”

 

RAMAZAN ÖNCESİ YÜZDE 10’A VARAN İNDİRİM YAPTIK

“1994’ten beri her ramazan öncesi geleneksel hale getirdiğimiz fiyat indirimi ve sabit fiyat uygulamalarını bu yıl da uyguladık. Ramazana özel sadece kumanya fiyatları değil, tüketicinin raftan daha uygun fiyata ürün bulabilmesi için perakende noktalarına yüzde 10’lara varan fiyat indirimi yaptık.”

 

Mehmet Reis

 

RAMAZAN KUMANYALARINA DİKKAT

“Bazı kumanya tedarikçileri, daha ucuza satabilmek için fiyat odaklı ürün hazırlamaktadır. Özellikle pirinç, bakliyat ve bulgurda ürünün yöresine, analizine, kalibresine ve nem durumuna dikkat etmeden kalitesi, standardı ve protein oranı düşük, pişmeyen, ithal veya eski mahsul ürünler kumanya kolilerinde yer almaktadır.

 

Hayırsever vatandaşlarımız, karar vermeden önce kumanya paketlerinin içindeki ürünleri kontrol etmelidir. Ürün cinsinin ve menşeinin doğru yazılıp yazılmadığı ve kalitesi incelenmelidir. Maneviyat yüklü olan bu ayda yardım yaparken evinizde pişirip yenilen ve güven kazanmış markalı ürünlerin tercih edilmesi, yardım alanlara daha da fayda sağlayacaktır. Ramazan kolileri içindeki ürünlerin, gıda kodeksine uygunluğu özellikle ilgili merciler tarafından denetlenmelidir.”

a

Yukarı