Ana içeriğe atla

itt

KGF teminatlı destekler sürekli hale gelecek

14.02.2018 - 09:25

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “2017 yılında çok büyük bir fonksiyon yerine getiren KGF teminatlı destekler sürekli hale gelecek” dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, özellikle esnaf, küçük ve orta büyüklükteki işletmeciler ile ihracatçıları yakından ilgilendiren açıklamalarda bulundu. Zeybekci, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunulan ‘Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’nın önemli değişikler içerdiğine dikkat çekti.
Nihat Zeybekci, 2017 yılında verilen teşvik belgelerinin 2016’ya göre yüzde 81 arttığını ifade ederek KOBİ, esnaf ve sanatkarlar ile tarım sektörüne desteklerinin süreceğini söyledi.
Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatlı kredi desteklerine de dikkat çeken Zeybekci, “2017 yılında çok büyük bir fonksiyon yerine getiren bu destekler sürekli hale getirilecek. Bunun en büyük kısmı da tabii ki yine esnafımıza, KOBİ’mize, ihracatçımıza...” dedi.

İHRACATÇIYA KDV MUAFİYETİ MÜJDESİ
Meclise sunulan tasarıda ihracatçıların beklediği KDV ile ilgili düzenlemelerin de yer aldığını söyleyen Bakan Nihat Zeybekci, teşviğin mantığına aykırı uygulamaları kaldıracaklarının müjdesini vererek, “Mevcut uygulamada yatırımlarda, yatırım maliyetlerinde, ithalata KDV muafiyeti vardı. Daha doğrusu yatırım teşvik belgesi alındığı zaman KDV ödenmeden ithalat yapılabiliyor ama yerli mal veya makine kullanıldığında KDV ödemek gibi maalesef teşviğin mantığına aykırı bir uygulama vardı. Yerli makine kullanımlarına da yatırım malı olmak şartıyla KDV muafiyeti getiriyoruz” ifadelerinde bulundu.

80 MİLYAR LİRALIK PROJEYE TEŞVİK
Üretimi ve ihracatı destekleyen düzenlemelerin mecliste görüşüleceğini dile getiren Nihat Zeybekci, Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi’nde son aşamaya geldiklerini belirtti. Sistemin çok yakında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenecek bir toplantıda açıklanmasının planlandığını söyleyen Zeybekci, “İlk etapta 80 milyar liralık projeye teşvik vereceğiz. En çok teknoloji açığı, cari açık ve dış ticaret açığı verdiğimiz alanlarda kendi devlerimizi yaratma teşvikidir bu” dedi.
Bu teşviklerin yerli yabancı fark etmeksizin yatırım yapan tüm şirketlere verileceğini belirten Bakan Zeybekci, “Amacımız, bizim istediğimiz alanlarda olmak kaydıyla yatırım yaptığı miktar kadar teşvik vermek. En kısa sürede bitirip ilk etapta 80 milyar liralık teşvik belgesini vereceğiz. Ardından da devam edecek. Yılsonuna kadar çok büyük bir rakama ulaşacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.
 

a

Yukarı