Ana içeriğe atla

itt

ALACAĞINI TAHSİL EDEMEYEN KOBİ’LER İÇİN SİGORTA

09.03.2018 - 17:51

Alacakların şirket bilançolarındaki payının ortalama yüzde 30-40 düzeyinde olduğuna işaret eden Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bu nedenle tahsilat problemlerinde şirketlerin likiditesi ve kârlılığının olumsuz etkilendiğini söyledi. Şirket iflaslarının dörtte birinin tahsil edilemeyen alacaklar nedeniyle gerçekleştiğine dikkati çeken Şimşek, dünya genelinde etkin bir alacak yönetim mekanizmasının kurulmasının önem kazandığını vurguladı.
Şimşek, “Örneğin ortalama cirosu 10 milyon lira olan ve yüzde 5 kâr marjı ile satış yapan bir KOBİ’nin, 20 bin lira tutarında bir faturayı tahsil edemediğinde, zararını kurtarmak için 400 bin liralık satış yapması gerekmektedir. Ya da aynı KOBİ için en büyük müşteri riskinin 1 milyon lira olduğunu varsayarsak, bu tek müşterinin borcunu ödememesi bile KOBİ’nin bir yıl içerisinde elde etmeyi umduğu kârdan çok daha büyük zararla karşılaşmasına neden olabilmektedir” dedi.

ÇÖZÜM ALACAK SİGORTASINDA
Türkiye’de KOBİ’lerin, alacaklarının risk yönetimi için çözümü yaygın olarak faktoring, çek, doğrudan borçlandırma sistemi, mal alımı teminat mektubu, ipotek gibi ürünlerle bulmaya çalıştığını anlatan Mehmet Şimşek, çözümün alacak sigortasında olduğunu söyledi.
Alacak sigortasının küresel ekonomiye sunduğu katma değerin giderek anlaşıldığını dile getiren Mehmet Şimşek, dünyada ticari alacak sigortasının devlet kurumları ve özel sigorta şirketleri aracılığıyla sunulduğunu söyledi. Devlet kurumlarının daha çok ihracatı teşvik etmek üzere uzun vadeli yatırım ürünleri ya da emtia ihracatından doğan ticari alacaklara yönelik teminat sağladığını anlatan Şimşek, Türkiye’de bu konuda Türk Eximbank’ın örnek gösterilebileceğini kaydetti.

TEŞVİK EDİCİ DÜZENLEMELER YAPILACAK
Türkiye’de alacak sigortasını halihazırda daha çok büyük uluslararası firmaların, bu şirketlerin Türkiye’deki iştiraklerinin, bazı büyük kurumsal firmaların ve kısıtlı sayıda ticari ölçekli firmaların yaptırdığını anlatan Şimşek, ancak KOBİ ölçeğinde gerek talep gerekse arz ayağında yaşanan sorunlar nedeniyle alacak sigortasının yaygın olmadığını kaydetti.
Alacak sigortasının firmaları yurt içindeki ve yurt dışındaki alacaklarını tahsil edememe riskine karşı koruduğunun altını çizen Şimşek, hükümetin KGF desteğinin ardından KOBİ’leri alacaklarını tahsil edememe riskine karşı korumak için çalışma başlattığını bildirdi. Şimşek, bu kapsamda Hazine olarak KOBİ’ler için bankacılık sisteminde teminat olarak kullanılabilecek ve krediye ulaşmayı kolaylaştıracak alacak sigortasını yaygınlaştıracaklarını ifade etti.
Konjonktürel dalgalanmaların olduğu dönemlerde piyasada güven unsurunu pekiştirecek alacak sigortasının, ticaretin kesintiye uğramadan devam etmesini sağlayacağını vurgulayan Şimşek, bunun sigorta sektöründe de yeni imkânlar yaratacağını söyledi. Mehmet Şimşek, kurulması düşünülen modelde, talep ayağını harekete geçirmek üzere teşvik edici düzenlemeler yapılacağını, bunun yanı sıra arz ayağındaki pazar boşluklarının kapatılacağını ifade etti.

a

Yukarı