Ana içeriğe atla

itt

2018 emlak sektörünün altın çağı mı olacak?

13.12.2017 - 09:53

Profesyonel Gayrimenkul Danışmanı Gamze Özlü gayrimenkul sektörünün bugününü ve yarınını değerlendirerek şu açıklamalarda bulundu: “2018’in emlak sektörünün altın çağı olacağı beklentisi var. Ancak şunu da belirtmekte yarar var; konut satışları artarken fiyatlar da artacak. Bu yüzden karlı yatırım yapmak isteyenler erken davranmalı.”

Gayrimenkul sektörü 2017 yılını nasıl geçirdi? Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?
Gayrimenkul sektörü 2017 yılına hareketli başladı. Ocak ayından bu yana İstanbul’da konut fiyatlarının ve satışlarının arttığını görüyoruz. Sadece 2017’nin ilk yarısında yapılan satışlara bakarak dahi bunu söylemek mümkün. Çünkü Türkiye’de bu yılın ilk döneminde 654 bin 363 konut satışı gerçekleşti. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise bu rakam 630 bin 799 olmuştu. TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları 2017 yılının Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 28,8 oranında artarak 140 bin 298 oldu. Konut satışlarında, İstanbul 23 bin 471 konut satışı ve yüzde 16,7 ile en yüksek paya sahip oldu. Yani Eylül ayında 140 bin 298 adet konut satıldı. Görüldüğü gibi gayrimenkul sektörünün hızlı başladığı ve hızlı devam ettiği bir yılı geride bırakıyoruz.

2017’de yabancı yatırımcılarda artış mı yoksa düşüş mü gözlemlediniz? Bu sonucu neye bağlıyorsunuz?
Yabancı yatırımcılar için Türkiye son yıllarda özellikle emlak konusunda çok tercih edilen bir ülke oldu. Bunu istatistiklere bakarak görmek mümkün… Özellikle 2017’de ciddi bir yabancı yatırımı söz konusu... Türkiye genelinde yabancılara 2017 yılı Eylül ayında 2 bin 236 konut satışı gerçekleştiğini görüyoruz.  Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 75,2 artarak 2 bin 236 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Eylül 2017’de ilk sırayı 797 konut satışı ile İstanbul aldı. Yabancılara konut satışı görüldüğü gibi yüksek bir hızla artıyor. Bu artışın altında da pek çok neden var, ancak en önemli olanlar içinde Türkiye’de ev sahibi olmanın çeşitli kampanya ve kredilerle mümkün olması, devletin 1 milyon dolar gibi bir rakamla gayrimenkul alan yabancılara vatandaşlık vermeye başlaması gösterilebilir.

Genel olarak 2018 yılında emlak piyasasına yönelik öngörüleriniz nelerdir?
2018’in emlak sektörünün altın çağı olacağı beklentisi var. Bunun nedenleri arasında da birçok faktör yer alıyor. Çünkü İstanbul’un emlak piyasası son birkaç yıldır ağırlıkta mega olarak nitelendirilen projelere bağlı olarak şekilleniyor. 2018’in ilk aylarında faaliyete geçecek olan 3. Havalimanı, İstanbul’u baştan aşağı değiştirecek olan Kanal İstanbul Projesi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, havalimanlarına ulaşımda kolaylık sağlayan metro hatları, bulunduğu ilçelerin emlak piyasasını oldukça hareketlendirecek. Bu projeler doğal olarak fiyatları da yukarı çekiyor ve yaklaşık konut fiyatlarını yüzde 30 ile yüzde 40 arasında artırıyor. Genel olarak durum böyle olunca yeni yılın emlak sektörünü daha da hareketlendireceğini söylemek mümkün. Hedeflenen konut satışlarına çok yaklaşılacağı bir yıl olarak görülebilir. Ancak şunu da belirtmekte yarar var; konut satışları artarken fiyatlar da artacak. Bu yüzden karlı yatırım yapmak isteyenler erken davranmalı. Bunun için İstanbul’un iki yakasında da cazip seçenekler var.  Ancak Anadolu Yakası’nın yatırım anlamında daha fazla ilgili göreceğini düşünüyorum.

Yeni yılda İstanbul’da yatırımcının yüzünü güldüren ilçeler hangileri olacak?
İstanbul’un iki yakasında da önemli bir oranda değer kazanacak ilçeler var. Özellikle yatırımın kendini amorti etme süresinin en kısa olduğu ilçe olan Gaziosmanpaşa, yatırımcıların odağında olacak ilçelerden biri. Şu an Gaziosmanpaşa’da 1+1 dairelerin fiyatı 380 bin TL’den başlıyor ve kendini amorti etme süresi 17-18 yıl. İstanbul genelinde amorti süresinin 30 yıla kadar çıktığını düşünürseniz Gaziosmanpaşa’ya yatırımın ne kadar karlı olduğunu görebilirsiniz.
Anadolu Yakası’nda ise 1+1 dairelerin 280 bin TL’den başladığı Pendik-Kurtköy bölgesi önemli ölçüde değer kazanacak. Hem önemli ulaşım yolları üzerinde hem de ilçede yeni konut projelerinin hayata geçiyor olması önemli etkenler arasında. Değer kazanan diğer ilçelerden bahsetmek gerekirse İstanbul genelinde; Arnavutköy, Maltepe, Kurtköy, Kartal, Tuzla, Sancaktepe gibi bölgelerin değer kazandığını ve değer kazanmaya devam ettiğini söylemek mümkün.

a

Yukarı