Ana içeriğe atla

itt

YENİ YÖNETİMDEN KREDİ FAİZLERİNİ DÜŞÜRMESİNİ BEKLİYORUZ

16.08.2018 - 11:31

KREDİ FAİZLERİNİN ÇOK YÜKSEK OLDUĞUNU VE SEKTÖREL KRİZ YAŞANDIĞINI BELİRTEN CEYLAN İNŞAAT YÖNETİM KURULU BAŞKANI MUAMMER CEYLAN, YENİ YÖNETİM MODELİNİN EKONOMİK SORUNLARA DİREKT MÜDAHALE EDİLEBİLMESİ AÇISINDAN ÖNEM ARZ ETTİĞİNİ SÖYLÜYOR.

Dövizin ani yükselmesi, kredi faizleri ve enflasyonun artması, en çok ekonominin lokomotif sektörü inşaatı etkiliyor. Sektörün önemli firmalarından Ceylan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ceylan’a sektörün sorunlarını ve yeni yönetim modelinin ülke ekonomisine ne gibi avantajlar sağlayacağını sorduk. 
Türkiye, 24 Haziran seçimleriyle birlikte yeni bir yönetim sistemine geçti. Bu yeni sistemin ülke ekonomisine ne gibi avantajlar sağlayacağını düşünüyorsunuz? 
Dört önemli  avantajından bahsetmek mümkündür: Direkt görevlendirilme, güçler ayrılığı, hız/kararlılık ve istikrar... Direkt görevlendirilme, başkanın halkın direkt oylarıyla seçilmesi anlamına gelmektedir. “Kuvvetler ayrılığı” ilkesi, en iyi başkanlık sisteminde uygulanıyor. Dolayısıyla ekonomik sorunlara direkt müdahale edilebilmesi, önlem ve tedbirlerin alınması açısından önem arz etmektedir.

ÜLKEMİZ İÇİN HAYIRLI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM 
Yeni sistemde bakanlık sayısı azaltıldı. Bazı bakanlıklar birleştirildi. Ekonomi ve Hazine tek bakana emanet edildi. Siz bu modeli nasıl yorumluyorsunuz?
Bu model ülkemizde yeni uygulanacak bir sistemdir. Dünyada başka bir eşinin de olduğunu bilmiyorum. Halkımızın onayını ve güvenini kazanan bu sistemin ülkemiz için hayırlı olacağını düşünüyorum.

Şu an inşaat sektörü olarak en önemli sorunlarınız neler? Yeni ekonomi yönetiminden neler bekliyorsunuz? 
İnşaat sektöründe inşaat maliyetlerinin artışıyla birlikte konut kredilerinin ciddi anlamda yükselmesi ve satışlarda yaşanan durgunluktan dolayı sektördeki firmalar ciddi nakit sıkıntısı içine düştü. Şirketler kredileri ödemekte zorluk çekmektedir. Yeni yönetimin banka kredilerini düşürüp satışlarda hareket sağlaması gerekmektedir.

Şu an ülke ekonomisinde gördüğünüz sorunlar nelerdir? Çözümü konusunda yeni ekonomi yönetimine ne gibi önerilerde bulunmak istersiniz? 
Kredi faizleri çok yüksek. Dövizin hızlı bir şekilde aniden yükselmesi, enflasyonun artması, bunlara paralel olarak yatırımcıların piyasaya nakit sürme yerine faiz ve dövize para yatırması nedeniyle ekonomik, özellikle sektörel kriz yaşanmaktadır.

a

Yukarı