Ana içeriğe atla

itt

YENİ SİSTEM, YENİ EKONOMİ

16.08.2018 - 11:47

TÜRKİYE’NİN 24 HAZİRAN SEÇİMLERİYLE BİRLİKTE GEÇTİĞİ YENİ SİSTEMİ VE YENİ EKONOMİ MODELİNİ KAPAĞIMIZA TAŞIDIK. CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN İLK 100 GÜNDE YAPILACAKLARA DAİR SUNUMUNA, HAZİNE VE MALİYE BAKANI BERAT ALBAYRAK’IN AÇIKLAMALARINA, TİCARET BAKANI RUHSAR PEKCAN’IN TESPİTLERİNE GENİŞ YER AYIRDIK. AYRICA, İŞ DÜNYASININ GÖRÜŞLERİNE YER VERDİK.

Türkiye, bir süredir dövizdeki ani yükselişler, kredi faizlerindeki artışlar, enflasyonun çift hanelerde seyretmesi, ihracatın azalıp ithalatın artması, yabancı yatırımların düşmesi ve işsizlik gibi ekonomik sıkıntılar yaşıyordu. 24 Haziran seçimlerinin sonuçları, sıkıntıların ve belirsizliklerin ortadan kalkması ümidiyle merakla bekleniyordu. Türkiye, bu seçimlerle birlikte yeni bir hükümet sistemine ve yeni bir ekonomi modeline geçti.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin devreye girmesiyle Türkiye, tarihi bir değişim yaşadı. Başbakanlık makamının sona erdiği ve bakanlık sisteminin 25’ten 16’ya düşürüldüğü yeni sistem, Türkiye’yi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına taşıyacak kalkınma hamlelerinin gerçekleştirilmesi için oluşturuldu. Bu kapsamda Başbakan Yardımcılığı’na bağlı Hazine Müsteşarlığı, yeni yapılanmada Maliye Bakanlığı çatısı altında konumlandırıldı. Maliye Bakanlığı’nın adı ise ‘Hazine ve Maliye Bakanlığı’ olarak değiştirildi. İhracatın 500 milyar dolara yükseltilmesi ve İstanbul’un dünyanın finans merkezi olması hedefiyle de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı ‘Ticaret Bakanlığı’ adı altında birleştirildi.
Ekonomi alanında 6 olan ilgili bakanlık sayısı 3’e indirildi. Bu kapsamda, 16 yılda 3 kattan fazla artan milli geliri vizyon projelerle, ekonomik canlılık, istihdam, bilgi ve toplumsal fayda üreterek yeniden katlama hedefiyle oluşturulan sistemde ekonomi yönetimi sadeleştirildi. Ayrıca yeni sistemde 9 da kurul oluşturuldu. Bunlardan biri de Ekonomi Politikaları Kurulu oldu. 

YENİ SİSTEMDE EN ÇOK ÖNEM VERİLEN KONU EKONOMİ
Yeni sistemde en çok önem verilen neredeyse ekonomi oldu. Kurulların haricinde cumhurbaşkanına bağlı 4 ofis oluşturuldu. Tüm bakanlıkları ilgilendiren konularda faaliyet yürütecek olan bu ofisler, ekonomiyi yakından ilgilendiriyor: Finans Ofisi, İnsan Kaynakları Ofisi, Dijital Dönüşüm Ofisi ve Yatırım Ofisi…
Bu birimler, insan kaynağının etkin ve verimli kullanımı, dijital dönüşüm ve hizmet kalitesinin artırılması ile Türkiye’nin yatırım alanında cazibe merkezi haline getirilmesi ve yeni finansal enstrümanların geliştirilmesinde rol alacak. Söz konusu yapılanmayla ekonomide netlik ve büyüme esas alınacak. Yeni yönetim modelinde ekonomi yönetimi; üretim, finans ve ticaret sacayaklarına oturtulacak. Büyük yatırımlar desteklenerek yatırımcıların önü açılacak. Türkiye cazibe merkezi haline getirilecek. 
Biz de başta ekonomi ve iş dünyasını yakından ilgilendiren yeni sistemi ve yeni ekonomi modelini kapağımıza taşıdık. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk 100 günde yapılacaklara dair sunumuna, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ekonomiye dair açıklamalarına, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın tespitlerine geniş yer ayırdık. Ayrıca iş dünyasının, sivil toplum kuruluşlarının, iş adamlarının ve belediye başkanlarının görüşlerine ve haberlerine yer verdik.
Genel olarak herkes yeni sistemden umutlu. Dövizin hızla yükseldiği, kredi faizlerinin arttığı, enflasyonun çift haneli seyrettiği şu günlerde herkes gerekli adımların bir an evvel atılmasını bekliyor. ‘Yeni sistem’ ve ‘yeni ekonomi’, şu an herkes için ‘yeni bir ümit’ demek. Herkes ümitle her şeyin yoluna girmesini bekliyor.

a

Yukarı