Ana içeriğe atla

itt

TÜRKİYE VE DÜNYADA KENT YAŞAMINI KOLAYLAŞTIRIYORUZ

16.08.2018 - 11:09

KENT KART YURTİÇİ PAZARLAR GENEL MÜDÜR YARDIMCISI ŞÜKRÜ BURAK PEKSOY, YERLİ ÜRÜN VE YAZILIMLARLA TÜRKİYE BAŞTA OLMAK ÜZERE BİRÇOK ÜLKEDE HAYATI KOLAYLAŞTIRDIKLARINI İFADE EDİYOR.

Kent Kart Yurtiçi Pazarlar Genel Müdür Yardımcısı Şükrü Burak Peksoy, hayatımızı kolaylaştıran ürün ve yazılımlarıyla ilgili sorularımızı cevapladı. 

Kent Kart olarak sunduğunuzu ürünler ve hizmetler hakkında bilgi verir misiniz?
Kent Kart 1998’de İzmir’de kuruldu. Elektronik ücret toplama başta olmak üzere belediyeler ve özel işletmelerle iş ortaklığı yaparak araç takip, yolcu bilgilendirme ve kamera kayıt sistemlerini günün en ileri teknolojisini kullanarak sunuyoruz. Donanımda ve yazılımda kendimizi sürekli geliştiren bir araştırma geliştirme merkezi ve bilgi teknolojileri şirketiyiz.

Ürünlerinizde ithal-yerli oranı nasıl?
Başlangıçta ithalata dayalı bir üretim sürecimiz vardı. 2002’de yerli üretim aşamasına geçtik. 2005’te ise Ar-Ge çalışmalarımıza başlayarak yazılımda da değişime öncülük eden yenilikçi anlayışımızı zirveye taşımayı hedefliyoruz. 2012’de kurduğumuz Ar-Ge merkezimizin ürettiği donanım ve yazılımlar bizlere onur veriyor.

Kent Kart’ı Kent Kart yapan etkenler nelerdir?
Çalışanlarımızın yüksek enerjisi, etkin yönetişim ve 300’ün üzerinde çalışanın alnının ve aklının teri olarak sıralayabiliriz.

Hangi fikirden yola çıkarak bu girişimi hayata geçirdiniz, başarınızın sırrı nerede saklı?
Dünya nüfusunun yüzde 50’den fazlası kentlerde yaşıyor. Bu oran her geçen gün artıyor. Bu kentleşme, istenmeyen yan etkileri de beraberinde getiriyor. Bu sorunlar, akıllı kent çözümleriyle giderilmeye çalışılıyor. Biz de bu ihtiyaçtan yola çıkarak daha yaşanabilir kentlerin oluşturulmasına yönelik çözümler üretiyor ve kent insanımızın yaşamının kolaylaştırılmasına katkıda bulunuyoruz. Bu vizyonla yola çıkan Kent Kart, ülkemizin ilk elektronik ücret toplama sistemini kuran firma oldu. 2005’te dünyada bir ilke atarak elektronik ücret toplama ve otomatik araç yönetim sistemini tek bir cihaz içine entegre etti ve bu entegrasyonun uluslararası patentlerini aldı. 2008’de de kendi geliştirdiğimiz gerçek zamanlı yolcu bilgilendirme sistemlerini uygulamaya başladık. Dünyada bir ilk olarak Türkiye’de kredi kartları ve banka kartlarıyla da ulaşım uygulamasını başlattık.

Elektronik ücret toplama sisteminizin faydaları hakkında bilgi verebilir misiniz?
Bu sistemin hem kent yönetimleri hem de yolcular için birçok faydası vardır. Nakit paranın ortadan kalkmasıyla şoför işine odaklanır. Raporlamalar ve üretilen verilerle hatlar ve planlamalar etkin şekilde yapılır. Personel, zaman ve araç tasarrufuyla maliyetler düşer, kârlılık artar. Yolcu bilgilendirme sistemiyle yolcular, güzergâh adı ve numarasını, sürücünün kimlik bilgilerini, aracın hızını, güncel haberleri, yaklaşılan durak anonslarını takip eder. Durak yolcu bilgilendirme sistemiyle toplu taşıma araçlarının servis numarası, hat ismi, tahmini varış zamanı, gecikme, program değişiklikleri, hava durumu ve işletmelerin ihtiyaçlarına yönelik tüm mesajlara yer verilebilir. Akıllı telefonlar üzerinde çalışan Kent Kart mobil uygulamamızla yolcular, yakın durak bilgisini, bakiyelerini, araçların harita üzerindeki konumlarını, favori duraklarını ve Kent Kart numaralarını görebilirler.

Kaç şehir ve ülkede faaliyet gösteriyorsunuz?
12 ülkede 44 projeyle faaliyet gösteriyoruz. Bu ülkeleri ABD, Azerbaycan, Katar, Macaristan, Makedonya, Pakistan, Polonya, Sırbistan, Suudi Arabistan, Suriye, Ürdün ve Türkiye olarak sıralayabiliriz.

a

Yukarı