Ana içeriğe atla

itt

SOSYAL KALKINMANIN MİMARI: UŞAK BELEDİYESİ

16.08.2018 - 11:38

YÜRÜTTÜĞÜ SÜRDÜRÜLEBİLİR VE KATMA DEĞERİ YÜKSEK PROJELERLE UŞAK’I MODERN BİR KENT HALİNE GETİREN UŞAK BELEDİYESİ, YAZILIMI VE ALTYAPISI TAMAMEN BELEDİYEYE AİT ‘ŞEHİR ZEKASI (URBAN INTELLIGANCE) PROGRAMI’ İLE KENTTEKİ SOSYAL REFAH SEVİYESİNİ YÜKSELTMEYİ SÜRDÜRÜYOR.

Yerelde oluşan sorunun yereli iyi gözlemleyerek ve yerele göre çözüm üreterek bertaraf edilebileceği düşüncesiyle uzun süren araştırmalar sonucu ortaya çıkan Şehir Zekası Programı, kentte yaşayan bireylerin sosyal, ekonomik ve demografik verilerini toplayarak bölge bazlı durum ve ihtiyaç haritaları çıkarabiliyor. Programın hayata geçmesinde ise Uşak Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Uşak İl Sağlık Müdürlüğü, Uşak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Uşak İli Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfı, Uşak Emniyet Müdürlüğü’nden elde edilen datalar ve iş birliği büyük önem taşıyor. 
Uşak için özel olarak üretilen ve hizmete sunulan Şehir Zekası Programı ile öncelikli olarak belediyenin yaptığı araştırmalar sonucu ortaya çıkan ve kamu kurumları tarafından paylaşılan veriler analiz ediliyor. Sonrasında çeşitli çalışma kategorilerine dair (yeni doğanlar, yaşlılar, engelliler, eski hükümlüler, madde bağımlıları, işsizler, şiddet eğilimi olanlar) mahalle bazlı yoğunluk haritaları çıkarılıyor. Uşak Belediyesi, Uşak İl Emniyet Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Uşak İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Uşak İl Emniyet Müdürlüğü ve diğer kamu kurumlarının uzmanları tarafından değerlendirilen bu yoğunluk haritaları ile bölgelerin şehir planlamasından psikolojik, sosyal ve çevresel gereksinimlerine kadar tüm ihtiyaçları tespit ediliyor. Böylece zaman ve kaynaktan tasarruf sağlanarak gerekli hizmet ve eğitim çalışmaları hızla hayata geçiyor.

YILIN SOSYAL ALTYAPI PROJESİ ÖDÜLÜ
Şehir Zekası (Urban Intelligance) Programı ile Uşak Belediyesi, Yaşayan Şehirler Platformu tarafından her sene 20 ana kategoride verilen Şehir Ödülleri’nde bu sene ‘Yılın Sosyal Altyapı Projesi’ birincilik ödülüne layık görüldü. Jürisinde birçok akademisyen ve kurumun bulunduğu, binlerce projenin yarıştığı programın ödül töreninde ise projeyi ve Uşak’ı, Belediye Başkanı Nurullah Cahan temsil etti.  Şehir Zekası (Urban Intelligance) projesinin uzun süren araştırmalar ve saha çalışmaları sonucunda ortaya çıktığını ve bu kapsamda şehirdeki tüm mahallelerin tarandığını ifade eden Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan, belediyenin yürüttüğü projelerde sosyal altyapıya verilen önemin çok büyük olduğunu; engeli bulunan, sosyal yardıma ihtiyacı olan bireylerin ve şehirde yaşayan tüm vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla bu projenin hayata geçirildiğini ifade etti.  

TALEBE GÖRE DEĞİL, İHTİYACA GÖRE HİZMET
Nüfus yoğunluk haritasına göre bir sokağın kaç adet çöp konteynırına ihtiyacı olduğu talep üzerine değil, Şehir Zekası programının gerçek verilerine göre hesaplanıyor ve hizmet süratle ulaştırılıyor. Veya bir bölgede madde bağımlısı veya engelli bireylerin yoğunluk haritasına göre Uşak Belediyesi, Emniyet Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve diğer tüm paydaşlar ortak projeler geliştirerek sosyal risk düşürülüyor, doğru hizmet doğru şekilde ulaştırılıyor ve bu sayede daha sağlıklı bir toplumsal yapıya kavuşulması hedefleniyor. Şehrin ya da bölgenin ihtiyacını talebe göre değil, ihtiyaca göre şekillendiren bu proje ile hizmet tamamen tarafsız ve eşit bir şekilde halkın hizmetine sunuluyor.
GÖNÜL KÖPRÜLERİNİN MİMARI 
UŞAK BELEDİYESİ
Şehit ve Gazi aileleri için her yıl farklı bir program gerçekleştiren Uşak Belediyesi, bu yıl da Güneydoğu Anadolu gezisi gerçekleştirdi. Vatanı için canını ortaya koyan şehitlerin ailelerine moral olması amaçlanan gezilerde hem bölgenin doğal ve kültürel özellikleri tanıtıldı hem de gidilen şehirdeki şehit aileleriyle tanışılması sağlanarak kurulan gönül köprüleri tazelendi. Yaptığı çalışmalarla şehit ailelerine her zaman destek çıkan Uşak Belediyesi, düzenlediği bu geziyle canını vatanı için hiç düşünmeden feda eden şehitlerin emaneti olan ailelerine moral verdi.

15 TEMMUZ ANMA PROGRAMI
15 Temmuz milli birlik ve dayanışma ruhunu yaşatmak adına alanında örnek birçok projeyi hayata geçiren Uşak Belediyesi, şehit ve gaziler için bir anma programı düzenledi. Uşak Belediyesi tarafından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın koruması Şehit Mehmet Çetin’in mezarı başında düzenlenen anma etkinliğine şehidin ailesi, siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve birçok Uşaklı katıldı. Anma programı sırasında 15 Temmuz Şehitleri ve Gazilerinin göstermiş olduğu fedakarlığı unutturmayacaklarını belirten Başkan Nurullah Cahan, Uşaklı Mehmet Çetin ve canını ortaya koyan nice şehitlerin adını yaşatmanın kendilerine bir vefa borcu olduğunu ifade etti. 15 Temmuz Milli Birlik ve Beraberlik Ruhunu yaşatmak adına birçok projeyi hayata geçiren Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan, Şehit Mehmet Çetin’in ismini ise ilde yapımı tamamlanan köprülü kavşağa verdi.

a

Yukarı