Ana içeriğe atla

itt

PİYASADAKİ NAKİT SIKIŞIKLIĞI ÇÖZÜLMELİDİR

16.08.2018 - 11:27

YENİ HÜKÜMET SİSTEMİNİN ÜLKEYE HAYIRLI OLMASINI DİLEYEN ARF GROUP YÖNETİM KURULU BAŞKANI ARİF GÜLEN, SEKTÖR OLARAK YAŞADIKLARI SIKINTILARI SIRALAYARAK ÇÖZÜM ÜRETİLMESİ GEREKTİĞİNİ İFADE EDİYOR.

ARF Group Yönetim Kurulu Başkanı Arif Gülen, yeni hükümet sistemi ve ülke ekonomisinin durumuyla ilgili sorularımızı cevaplandırdı.

Türkiye, hem ülke yönetimi hem de ekonomi yönetimi anlamında yeni bir sisteme geçti. Bu sistem değişikliğini gerek sektörünüz gerekse ülke ekonomisi açısından nasıl yorumluyorsunuz?
Öncelikle yeni sistemin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Seçim sonrası beklenen ve bence etkisi en yüksek karar OHAL’in kalkmasıydı. Özellikle yabancı yatırım ve dolayısıyla ekonominin güçlenmesi anlamında olumlu etkileri olacağı yadsınamaz bir gerçektir. Başka bir pencereden bakacak ve baktıracak olursak özellikle Sağlık, Milli Eğitim ve Turizm bakanlıklarına getirilen kişilerin reel sektörde ticaretin içinden olmasından çok umutluyum. Ticareti bilen, ülkedeki reel ticaretin handikaplarına hakim kişilerin vereceği kararlar ve çizeceği rotalar, bürokrat ve siyasilerden çok daha faydalı olacağı kaanatindeyim. Bu 3 bakanlığın alacağı kararların özel okullar, hastaneler, oteller ve tatil köyleri anlamında sektörümüzü de yakından ilgilendireceği aşikardır. 

HÜKÜMET VE SEKTÖR ARASINDA ÇALIŞTAYLAR YAPILMALI
Sektörün önemli firmalarından birisiniz. Sizce şu an sektörün en önemli sorunları nelerdir? Bu sorunların halledilmesi için neler bekliyorsunuz?

Tesis yönetimi anlamında sitelerde KDV muafiyetinin getirilmesi elzemdir ve bu sorun en önemli problemlerden biridir. Teşviklerin, gelir vergisi ve genel anlamda KDV’nin düzenlenmesi de yeni sistemde beklentilerimiz içerisindedir. İnsan kaynağı sıkıntısı ve hizmet personelinin yetişmesi anlamında üniversitelerle hükümet ve sektör arasında çalıştaylar yapılması gerekmektedir. Asgari ücret düzenlemesi, özellikle güvenlik personelinin belli bir maaşın altında çalıştırılamaması ile ilgili yasal düzenlemenin yapılması beklentilerimiz arasındadır. 

Sizce Türkiye ekonomisinin şu anki en büyük sorunları nelerdir? Öncelikli olarak hangi adımlar atılmalıdır?
Sıcak para ve nakit akışının olmaması, faizlerin yüksek olması, döviz kurlarının hareketli ve güven vermiyor olması en önemli sorunlardan biridir. Ekonomik güvenin sağlanmasıyla ilgili Cumhurbaşkanımızın ilgili STK ve meslek komiteleri yetkilileriyle bir araya gelip ilgili bakanın ve çalışma gruplarının piyasaya güven verecek atılımlar yapması faydalı olacaktır.

AGRESİF OLMAYAN BÜYÜMEYLE YATIRIMLARA DEVAM
Mevcut ekonomik gerçeklikleri de göz önüne alarak, ARF Group’ un hedefleri, büyüme stratejileri nelerdir? 

ARF Group, 2015-2017 yıllarında ciro, personel ve kapasite anlamında konsolide olarak yaklaşık yüzde 200 büyümüştür. 2018 ve 2019’da kayıpsız, agresif olmayan büyüme içerisinde yatırımlarına devam edecektir. 

Genel anlamda sektörün şu anki durumunu ve geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Hizmet sektörü her şartta büyümeye mahkûmdur. Fakat nakit akış dengesi kurulamaz ve tahsilat problemleri aşılamazsa, kendi içinde büyüyen bir tümör olarak şirketleri kaçınılmaz son olan felakete sürükler. Hükümet, önce devlet bankaları ve sonra özel bankaları teşvik ederek piyasadaki nakit sıkışıklığını çözmek adına yeni ve kolay kredi çalışmaları yapmalıdır. 

a

Yukarı