Ana içeriğe atla

itt

MERMERİN DEĞERİNİ TÜRKİYE BELİRLEMELİ

15.08.2018 - 17:32

ÜLKEMİZİN YENİ YÖNETİMİNE MERMER BORSASI KURULMASI YÖNÜNDE ÇAĞRIDA BULUNAN LONGYI MARBLE YÖNETİM KURULU BAŞKANI DOĞAN CANCI: “MERMERİN DEĞERİNİ ALICI ÜLKELER DEĞİL, BİZ BELİRLEMELİYİZ.”  

Çin, Hindistan, Tayvan, Tayland, Cezayir ve Güney Kore gibi ülkelere mermer ihraç ederek ülke ekonomisine katkıda bulunan Longyi Marble Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Cancı, sorularımızı cevapladı.

Firma olarak yeraltı kaynaklarımızın Türkiye ekonomisine kazandırılması için neler yapıyorsunuz? 
Longyi Marble olarak bizler başta Çin olmak üzere Hindistan, Tayvan ve Tayland’a blok mermer, Cezayir ve Güney Kore’ye de kesilmiş mermer satışı yapıyoruz. İhracatlarımızla ülkemizin ekonomisine katkıda bulunuyoruz.

Tesislerinizle ilgili bilgi verebilir misiniz?
Firmamız Burdur merkezli. 3 katlı bir showroomumuz var Burdur’da. Ayrıca yönetim bölümümüz de orada. Bunların dışında 4 katlı bir misafirhanemiz ve çalışan arkadaşlarımız için lojmanımız var. Özellikle yurt dışından gelen müşterilerimizi misafirhanemizde ağırlıyoruz. Bunun dışında Adıyaman, Bursa ve Antalya’da misafirhanelerimiz mevcut. 

İhracat faaliyetlerinizle ilgili bilgi alabilir miyiz? En çok hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?
Daha önce de belirttiğim gibi en çok ihracat yaptığımız ülke, Çin. Çin’in yanı sıra Hindistan ve Cezayir’de ofislerimiz var. Şimdi sırada yeni bir proje firmamız var. Firmamızı kurup şimdi ismini vermek istemediğim bir ülkede ciddi çalışmalara başlıyoruz.

Sektörel olarak yeni kabineden ve yönetimden beklentileriniz neler? 
Biz ilk baştan beri hükümetimizden, başkanımızdan hep mutlu olduk ve hep destekledik. Ve ilk günden beri sektör için zaten hep güzel işler yaptılar. Kimileri diyor ki ‘İzinler zorlaştı, çok kontrol altında, harçlar yükseldi’… Ama bilmiyorlar ki yapılmak istenenler belli. Öncelikle ruhsat çetelerini, ruhsat karaborsacılığını ortadan kaldırdı. Gücü olmayanlar bin liraya, 2 bin liraya ruhsat alıp satıyordu. Bunun önüne geçildi. Bir diğer husus, tabii ki harçlar yükseldi. Hem çevre korunsun hem de sektör korunsun diye. Çünkü açılıp kapanan bir sürü ocak oldu zamanında. Dolayısıyla bizler ve müşteriler hep zor durumda kaldı. Ve en önemli husus kontrol altına alındı ki hain örgütlere giden para kaynağının önüne geçildi. Bir ülkede sigortacılık ve maden sektörü gibi alanlar, terör örgütleri için en gözde sektörlerdir. Beklentilerimize gelince… Bize yurt dışı fuarlarda verilen yerler hep kötü yerler oluyor. Bunun için siyasi gücü kullanmak lazım. Ayrıca, ihracat yapan firmalara kredi konusunda kolaylıklar sağlanmalı ki daha çok ihracat yapalım.

Yeraltı kaynaklarımızın daha iyi değerlendirilmesi için neler yapılması gerekiyor?
Türkiye, dünyanın en önemli mermer üreticileri arasında. Dünyadaki doğal taş rezervinin yüzde 40’ı ülkemizde. Dolayısıyla bir mermer borsası oluşturulmalı. Mermerin değerini alıcı ülkeler değil, biz belirlemeliyiz. 

a

Yukarı