Ana içeriğe atla

itt

MERMER REZERVLERİNİN YETERİNCE DEĞERLENDİRİLEMEYİŞİ İHRACATI YAVAŞLATIYOR

15.08.2018 - 17:35

TÜRK MERMER MADEN VAKFI BAŞKANI ERSOY EROL: “TÜRKİYE, ÇEŞİT VE DESEN İLE 15 MİLYAR METREKÜP OLDUĞU TAHMİN EDİLEN GLOBAL REZERVİN YÜZDE 33’ÜNE SAHİP VE TÜRKİYE’DE MERMER SEKTÖRÜ KÜRESEL ÖLÇEKTE, ORTA VADEDE DAHA İLERİ BİR KONUMA GELMEYE ODAKLANMAKTADIR.”

İhracatta istenilen ivmenin yakalanamayışı, Türkiye mermer sektörünün önünde adeta görünmez bir barikat kuruyor. Bu barikatın oluşmasındaki temel sebep ise bizim halen Türkiye’deki mermer potansiyelini keşfedemeyişimiz ve mermer rezervlerini yeterince değerlendiremeyişimizdir. Öyle ki yazın serin, kışın sıcak tutuma özelliğinden dolayı tek bir coğrafya hitap etmeyen mermer, iklimi ve konumu zıt olan Afrika, Arap ülkelerinden Kanada gibi ülkelere kadar geniş bir kullanım olanağı tanıyor.
Mermer’in kullanım alanları ve faydaları konusunda daha bilinçli hareket eden İspanya ve İtalya gibi ülkeler ise yıllardır Türkiye’den uygun fiyatlarda aldığı blok mermeri, kendi ismi ve markası ile küresel pazarlarda satıyor.
Dünya doğal taş sektörünün en büyük fuarları arasında gösterilen ve binden fazla katılımcı ile çok sayıdaki ziyaretçiye ev sahipliği yapan uluslararası İzmir Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı Marble, her sene daha büyük bir şekilde Türkiye’deki mermer ve doğal taş sektörüne can veriyor. Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının buluşma noktası olan liman kenti İzmir’de, tüm dünyadan katılan sektör profesyonelini buluşturan İzmir Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı Marble, Türk doğal taşlarını küresel doğal taş sektörüne tanıtmasıyla beraber, Türk mermercilerinin kendi eksiklerini görmeleri için kaçırılmayacak bir fırsattır. 
Ülkemiz doğal kaynaklar bakımından küresel madencilikte adı geçen 132 ülke arasından maden çeşitliliği bakımından 10’uncu sırada yer alıyor. Şu an küresel pazarda ticareti yapılan 90 çeşit madenden 77’sinin topraklarımızda var olduğunu biliyoruz. İşte bu noktada Türkiye’nin söz konusu üretim potansiyelini uluslararası ölçekte kanıtlayabilmesi için İzmir Fuarı başta olmak üzere, tüm sektör fuarları önemli bir fırsat oluşturuyor.

DOĞALTAŞ İHRACATI 2017’DE YÜZDE 13,4 ARTMIŞTI
Sektörde küresel ölçekte markalaşma ve fuar tanıtım çalışmaları devam ederken, gelişim süreci de aynı paralelde sürüyor. Türk Mermer Maden Vakfı 2017 Maden Değerlendirme Raporu’na göre, 2017 yılında doğal taş ihracatı 2016 yılına göre yüzde 13,4 artarak 7,9 milyon ton karşılığı 2 milyar doları geçmiştir. Doğal taş ihracatının yapıldığı ülkelerin başında 945 milyon dolarla Çin Halk Cumhuriyeti geldi. Çin’i sırasıyla 294 milyon dolarla ABD, 104 milyon dolarla Suudi Arabistan, 84 milyon dolarla Hindistan ve 63 milyon dolar ile Irak takip ediyor.
 Türk Mermer Maden Vakfı Başkanı Ersoy Erol, “Buna karşılık, 2017’de 5,66 milyon ton mermer-traverten ihracatı yapan sektörümüz, bu alandan 1,1 milyar dolar ihracat geliri elde etmiştir. Böylece, toplam maden ihracatımız içinde 2017’de en fazla ihraç edilen ürün mermer-traverten olurken, işlenmiş mermer de 1,56 milyon ton ve 684 milyon dolarla ikinci sırada yer almaktadır.” dedi.

a

Yukarı