Ana içeriğe atla

itt

MADENCİLİK ÜLKEMİZİN EN ÖNEMLİ VE DEĞERLİ SEKTÖRLERİNDEN

15.08.2018 - 17:24

MADENCİLİK SEKTÖRÜNÜN HER YIL İHRACAT POTANSİYELİNİ ARTIRARAK ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLADIĞINI SÖYLEYEN YÜCE MADEN YÖNETİM KURULU BAŞKANI EROL YÜCE, YERALTI KAYNAKLARININ DAHA İYİ DEĞERLENDİRİLMESİ İÇİN TAVSİYELERDE BULUNDU.

Firma olarak yeraltı kaynaklarımızın Türkiye ekonomisine kazandırılması için neler yapıyorsunuz? 
Türkiye’de madencilik sektörü özellikle dışa bağımlılığı en az üretim ve ihracat yapısı konumu nedeniyle ayrı bir öneme sahiptir. Üretim esnasında ithal girdilerin en az olduğu sektörlerin başında gelmekte, dolayısıyla katkı payı açısından ülkenin en önemli ve değerli sektörleri arasında ilk sırada yer alıyor. Ülke ekonomisine bu derecede katkı sağlamakta olan sektörümüz her geçen yıl ihracat potansiyelini artırıp bu çerçevede profesyonel üretim prensipleri uyguluyor. Dolayısı ile kapasite artışı kapsamında ihracat döngüsünde önemli bir katma değer yaratıyor.

Ocaklarınız ve tesislerinizle ilgili bilgi verebilir misiniz?
Bursa’nın Nilüfer ilçesinde bulunan şirket merkezimiz, Bursa Orhaneli ilçesine bağlı Ağaçhisar mevkiinde beyaz ocağımız, Bilecik ili Şahinler mevkiinde Yüce Sofita Bej, Isparta Sütçüler mevkiinde gri ocağımız, Isparta Akpınar Ottoman ocağımız, Güneyi Madencilik bünyesinde bulunan Ottoman ocağımız ve Gemlik’te bulunan fabrikamız ile faaliyet gösteriyoruz. Ayrıca Bursa’nın Orhaneli ilçesine bağlı Ağaçhisar mevkiinde bulunan beyaz ocağımızda, Gemlik fabrikamızdan sonra ikinci mermer fabrikamız da yatırımlarının yüzde 70’ini tamamlayarak faaliyete geçmiş bulunuyor.

İhracat faaliyetlerinizle ilgili bilgi alabilir miyiz? En çok hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?
Blok ihracatında Çin ve Hindistan öncelikli olarak yer alıyor. Bunun dışında işlenmiş ve proje kapsamında 50’ye yakın ülkeye ihracatımız bulunuyor. 

Sektörel olarak yeni kabineden ve yönetimden beklentileriniz neler? 
Ülkemizde maden ruhsatı sahibi olan girişimcinin bu ruhsatta çalışmaya başlayabilmesi için birçok bürokrasi sarmalından geçmesi ve izin alması gereklidir. Bu izinlerin alınması gerekliliğine katılmakla birlikte sürecin çok uzun olması yatırımcı açısından önemli bir sorun teşkil etmektedir. Bu kapsamda süreçte yer alan kamu kurumlarından ilave destek ve yardımın sağlanmasını talep ediyoruz.

Yeraltı kaynaklarımızın daha iyi değerlendirilmesi için neler yapılması gerekiyor?
Ülkemizde yeraltı kaynaklarının etkin ve verimli şekilde ekonomiye kazandırılması çok büyük katma değer yaratacaktır. Bu kapsamda sektörümüz özelinde üretimin önde gelen maliyet unsuru olan akaryakıt fiyatlarının yüksekliği, fabrikalardaki enerji girdilerinin diğer üretici ülkelere oranla çok yüksek olması, orman işletmelerine ödenen ve her yıl artan yüksek kira bedelleri yatırımcıyı zorluyor ve ihracat hedeflerine ulaşmayı güç hale getiriyor. Kamu sadece üretim aşamasında değil satış ve tüketim alanında da yatırımcıya destek olmalı ve özellikle kamu yatırımlarımda ithal mermer tüketiminden kaçınarak yerli mermerlerimiz kullanılmalıdır. Özellikle blok satışlarında olmak üzere, gerek aracı gerek de doğrudan alıcılara yapılan satışlarda, ürünlerimizin nerede, kimlere ve hangi fiyatlarla satıldığını takip etmemiz gerekiyor. Aynı bölgedeki firmaların kendi arasında yaptığı rekabet nedeniyle bu süreç bize fiyat indirimi baskısı olarak dönüyor. Her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de kalifiye eleman eksikliği önemli sorunlardan biridir. Bu konuda açığı kapatmak adına sektör ve mesleki eğitim kurumlarının ortaklaşa çalışması, kamunun da buna destek vermesi gereklidir. İşsizlik rakamlarının yüksek olduğu ülkemizde sektör ise kalifiye eleman eksikliği çekiyor. Sorunun en temel nedeni ise, işe uygun alanlarda eğitim hizmeti veren kurumların eksikliğidir. Ayrıca sektör çalışma alanlarının çoğunun kırsalda yer alması nedeniyle bu eğitim çalışmalarının üretim sahalarına yakın bölgelere yaygınlaştırılması daha yararlı olacaktır. Değinmiş olduğum sorunların asgari düzeyden daha fazla iyileştirilmesi yeraltı kaynaklarımızın daha etkin ve verimli olarak kullanılması anlamına gelecektir. Bu konularda yapılacak olan her iyileştirme süreci, ülke ekonomisine başta ihracat kapsamında önemli katkılar sağlayacaktır.  

a

Yukarı