Ana içeriğe atla

itt

GÜL KOKULU HİZMETLERİN ŞEHRİ: ISPARTA

16.08.2018 - 11:15

BELEDİYE HİZMETLERİYLE ÖN PLANA ÇIKAN ŞEHİRLERİMİZDEN BİRİ DE ISPARTA. ULUSLARARASI GÜL FESTİVALİ İLE ADINI DÜNYAYA DUYURAN KENTİN ÇEHRESİ YENİ YATIRIMLARLA DAHA DA GÜZELLEŞİYOR. KIRKPINAR’IN RÖVANŞI NİTELİĞİNDEKİ YAĞLI GÜREŞLER DE ŞEHRİN EN ÖNEMLİ ETKİNLİKLERİNDEN. BELEDİYE BAŞKANI YÜKSEK MİMAR YUSUF ZİYA GÜNAYDIN, “ISPARTA’MIZA HER ANLAMDA HİZMET ETMEK İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ.” DİYOR.    

Isparta denince gül, gül denince Isparta akla geliyor. Isparta denince akla bir şey daha geliyor: Gül kokulu hizmetler… Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın başkanlığındaki Isparta Belediyesi, yatırımlardan kültürel etkinliklere, sportif faaliyetlerden ekonomik girişimlere kadar birçok alanda hizmetleriyle ön plana çıkıyor. 
Gül bahçesi Isparta’nın en önemli etkinliği, tabii ki Gül Fuarı ve Uluslararası Gül Festivali. Isparta Belediyesi tarafından her yıl düzenlenen fuar ve festival, şehre ayrı bir hava, ayrı bir hareket getiriyor. Dünyada bir ilk olma özelliğine sahip festivalin açılışı, kent merkezindeki mehteran gösterileri, kortej yürüyüşü ve çelenk sunumuyla başlıyor. Fuar ve festival; çeşitlik etkinlikler, yarışmalar, defileler, doçent ve profesörlerin gül ile ilgili konuşmalar ve sunumlar yaptıkları söyleşiler, gül kıyafetleri sunumları ve ünlü sanatçıların verdiği konserlerle devam ediyor.
Yerli ve yabancı birçok davetlinin ve misafirin katıldığı etkinliğin fuar ayağı, Gökkubbe Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştiriliyor. Fuar kapsamında Hollywood yıldızları, dünya liderleri ve ünlü isimlere kişiye özel parfüm üreten dünyanın sayılı koku uzmanlarından Bihter Türkan Ergül eşliğinde vatandaşlara parfüm atölyelerinde ‘Kendi Parfümünü Kendin Yap’ çalışmaları gerçekleştiriliyor. Yine Gül Fuarı kapsamında ‘Gül Yemekleri Yarışması’ da şefler, liseler ve üniversiteler arasında gerçekleşirken; fuarda Türkiye ve dünyanın önde gelen firmaları ve sektör temsilcileri ağırlanıyor.

eef

10 ISPARTA, DÜNYAYA YETMEYECEK HALE GELECEK
Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, “Dünyada Gül Fuarı ve Uluslararası Gül Festivali’ni ilk defa Isparta’da gerçekleştiriyoruz. Bu etkinlikle parfüm ve kozmetik sanayiinin gelişmesini, gülyağı üretiminin çoğaltılmasını, dünyaya ihracatının artırılmasını, ekonomimizin canlanmasını hedefliyoruz. Fuarımıza çok sayıda yerli-yabancı sektör temsilcileri ve işadamları katılıyor. Bir gün gelecek, 10 Isparta olsa dünyaya yetmeyecek. Yine bir gün gelecek, Paris’in merkezi Isparta olacak.” diyor. 
Fuar ve festivalin en önemli etkinliklerinden biri ise Kendi Parfümünü Kendin Yap… Etkinliğe dünyanın sayılı koku uzmanlarından Bihter Türkan Ergül eşlik ediyor. Ergül, “Fuar kapsamındaki etkinliğimizde kimyager öğrencilerimizle parfüm tasarlıyoruz. İşin teknik kısmını çok iyi biliyorlar. İstiyoruz ki buna bir de ruhunu katsınlar. Tasarladıkları parfümlerin hikâyeleri olsun. Kendi iç dünyalarını da yansıtsınlar. Tabii ki bir parfüm tasarımı bu kadar kolay olmuyor ancak gençlerimizin önünü açmak için de parfüm tasarımı nedir, nasıl tasarlanır, kişiye özel koku nasıl üretilir, dünyada bunun örnekleri nelerdir diye tecrübelerinizi aktarmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuşuyor.

ISPARTA, PARFÜM BAŞKENTLERİNDEN BİRİ OLACAK
Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın da Türkiye’nin ilk parfüm yarışmasına ev sahipliği yaptıklarını belirterek şunları ifade ediyor: “Dünyada buna benzer bir yarışma, sadece Fransa’nın Grasse kasabasında yapılıyor. Grasse, dünyanın parfüm başkenti olarak biliniyor. Gül Fuarı kapsamındaki yarışmamıza yüzlerce kişi katılıyor. Son yarışmamıza 264 kişi katıldı ve 58 parfüm değerlendirmeye layık görüldü. Artık Isparta’mızın 58 ayrı parfümü var. Bu 58 parfüm üzerinde yapılabilecek çalışmalarla dünya çapında da parfümler oluşturulabilir. Parfümün merkezi şu an Paris, gülün ve parfümerinin hammaddesi Isparta. Dünyanın gülyağı ihtiyacının yüzde 65’ini şehrimiz karşılıyor. Isparta’mızı daha yüksek seviyelere ulaştırmak istiyoruz. Ortaya çıkan parfümlerin bu formülleri, Isparta’nın milli projesi oldu. Bu parfümleri buradaki gençlerimiz yaptı. Her şey hayallerle başlar, gerçeklerle sonuçlanır. İyi yoldayız. Yaptığımız bu çalışmalar kuru çaba değil. Biz de dünyanın parfüm başkentlerinden biri olacağız.” 

ERGENEKON MÜZESİ İLE ETNOĞRAFYA MÜZESİ BÜTÜNLEŞİYOR
Isparta Belediyesi, kültürel ve ekonomik etkinliklerin yanı sıra yatırımlarla da adından söz ettiriyor. Önemli yatırımlardan biri, Gökçay Kavşağı’ndaki Ergenekon Müzesi. Etnografya Müzesi’nin devamı olarak inşa edilen 400 metre uzunluğundaki müzenin inşaat çalışmaları devam ediyor. Depreme dayanıklı olarak inşa edilen müze, 22 metre derinliğinde 150 fore kazık üzerine inşa edilen kolonlar üzerine oturuyor. 16 metre yüksekliğinde 5 ayrı bölümden oluşacak müzede odalardan altta kalan dereden akan sular da seyredilebilecek.
Ergenekon Müzesi, Türk mimarisinin hem çağdaş geleceğini hem de geçmişini yansıtacak. Müzede bin ton ağırlığında mermere işlenen Ergenekon Destanı, Ahşap Sanat Merkezi’nde işlenen dünyaca ünlü ressamlara ait 3 boyutlu tablolar, Orta Asya’dan Anadolu’ya kadar gelen Türk kıyafetlerinin mermerden işlenmiş heykelleri, ISMEK bünyesinde üretilen ve Anadolu motiflerini üzerinde barındıran ipek iplikten ipek kumaş üzerine bayanlar tarafından işlenen değerli eserlerin yanı sıra Cumhuriyet öncesi 550 yıllık Isparta tarihi de müzede yer alacak. 

ISPARTA’YA TAMAMEN DOĞAL HAYVAN ŞEHRİ
Isparta Belediyesi’nin bitirdiği yatırımlardan biri de Koçtepe Köyü yolu üzerinde inşa edilen Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi. Bir yıl önce merkezin açılışını yapan Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, “Buraya bir hayvan şehri kuruldu. Şehirde nasıl bir altyapı ve üst yapı varsa burada da sağlandı. Tesiste doğallığa önem verildi. Merkezde en güzel ameliyathaneler, açık köpek yuvaları ve evleri, kedi evleri ve yuvaları, kuduz evleri ve daha çok değişik sosyal alanlar var. Çocuklarımızın oynayabilecekleri oyun alanları ve masal evini de unutmadık. Burada hayvan sevgisi ve çocuk sevgisi buluşturulacak.

ISPARTA’YA HAVALİMANI GİBİ OTOGAR
Şehre önemli yatırımlar gerçekleştiren Isparta Belediyesi, havalimanı gibi otogar yapıyor. 200 dönümlük bir alanda projelendirilen Isparta Şehirlerarası ve Kırsal Terminal’de AVM’nin yanı sıra 96 metre yüksekliğinde kültürel ve sosyal içerik barındıran kule de bulunuyor. Projede 500’ü açık, 500’ü kapalı olmak üzere bin araçlık otopark, sinema salonları, küçük ve büyük çaplı ticari mekanlar, restoran ve kafeteryalar, döner restoran, şehrin manzarasına hâkim cam teraslı kafeterya ve gül bahçeleri de yer alıyor. 
200 dönümlük alanda 100 bin metrekarelik inşaat alanının bulunduğuna ve tek kat üzerine inşa edildiğine dikkat çeken Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, “Bu alanda bir milimetrelik meyil ve rampa dahi bulunmuyor. Böyle bir çalışma Türkiye’de daha gerçekleştirilmedi.” şeklinde iddialı konuşuyor. 
Terminal inşaatıyla ilgili bilgiler aktaran Başkan Günaydın, şunları dile getiriyor: “Çelik çatı çalışmaları yapılıyor. 50 metre açıklıkta kubbe şeklinde bir giriş kapısı yapılıyor. Çarşı bölgesindeki sokaklar da oldukça geniş. Çok dikkat çekici özellikler var. Sokakları raylı çelik sistemle yazın açıp kışın kapatabiliyoruz. Döner kulemiz bulunuyor. Bittiğinde Isparta’mızın sevilen kulesi olacak. Kafeterya ve lokantalar var. Yine Ak Kilim Müzesi yapılıyor. Yoğun çalışılıyor, arazi büyük, proje büyük. Yüzlerce yıla hitap edecek proje. Türkiye’de ilk.” 

yhjnyj

KIRKPINAR’IN RÖVANŞI: ISPARTA YAĞLI GÜREŞLERİ
Isparta Belediyesi’nin kültürel ve sportif etkinliklerinden biri de yağlı güreşler. Isparta ve çevresindeki güreş severlerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlik, tarihi Kırkpınar’ın rövanşı niteliğinde. Ağustos ayının ilk pazar günü düzenlenen yağlı güreşlere, eski ve yeni ünlü pehlivanlar katılıyor. Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, güreşler dolayısıyla şehre gelen Ahmet Taşçı, Mehmet Güçlü, Hüseyin Çokal, Kadir Birlik gibi eski ünlü pehlivanları makamında ağırlıyor. Güreşlere, Kırkpınar’da boy gösteren ünlü başpehlivanların yanı sıra yüzlerde sporcu katılıyor.
Güreşlere gösterilen ilgiden çok memnun olan Başkan Günaydın, organizasyonu daha da büyütmek için çalışmalarına devam ettiklerini belirtiyor: “Daha güzel, daha büyük tesisleri şehrimize kazandırarak bu organizasyonun çok daha iyisini yapacağız. Ata sporumuz yağlı güreşlere gösterilen ilgiden ve sahip çıkılmasından dolayı halkımıza çok teşekkür ediyorum. Yüksek katılım gösteren güreşçilerimize, otoritelere, hakemlerimize, tertip komitemize ve organizasyonda görev alan herkese de teşekkürlerimi iletiyorum.”

a

Yukarı