Ana içeriğe atla

itt

BİLİŞİM SEKTÖRÜNE DESTEĞİN ARTMASINI BEKLİYORUZ

16.08.2018 - 11:29

BİLİŞİM SEKTÖRÜYLE İLGİLİ SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ÖNEMLİ GÖREVLERİ BULUNAN ERTAN BARUT: “SEKTÖRÜMÜZÜN GELİŞİMİ İÇİN DEVLETİMİZİN DESTEĞİNİN ARTMASINI, YÜRÜTÜLECEK ÇALIŞMALARA SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI TEMSİLCİLERİNİN DAHİL EDİLMESİNİ İSTİYORUZ.”  

Türkiye Bilişim Derneği (TBD), Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD), Bilişim Yazılım Eser Sahipleri Derneği (BİYESAM) gibi meslek örgütlerinde aktif görevleri bulunan Ertan Barut’a, yeni yönetim modelinin bilişim sektörüne etkisi ve Türkiye’nin bilişimdeki yeriyle ilgili sorular yönelttik.

Türkiye’nin geçmiş olduğu yeni yönetim modelini özellikle sektörünüz açısından nasıl yorumluyorsunuz?
Genel olarak yeni yönetim modelinin ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Biz sivil toplum kuruluşları temsilcileri olarak her dönemde ülkemiz ve geleceğimiz için çalışmaya, katkı vermeye devam ediyoruz. Bundan sonra da devam edeceğiz. Yeni yönetim yapısının ve organizasyonların yerleşmesini müteakip sivil toplum kuruluşları olarak bu oluşumlara katkı vermek üzere girişimlerde bulunacağız. 

Türkiye’nin bilişimde söz sahibi olabilmesi için yeni sistemden beklentileriniz nelerdir?  
Türkiye’nin bilişimde söz sahibi olabilmesi için yeni sistemde yer alan dijital dönüşüm benzeri yapılar ve yeni organizasyon biçimleri sektörümüz adına bizleri de heyecanlandırmaktadır. Öncelikle bir önceki bakanlıklar, ilgili kurum ve kuruluşlarla yaptığımız çalışmaların devam etmesini bekliyoruz. Sektörümüzün gelişimi için devletimizin desteğinin artmasını, bundan sonra yürütülecek çalışmalara sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin dahil edilmesini, sektör raporlarımızda ve oluşturulan yol haritalarımızda olan hususların devlet, sanayiciler, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla hep birlikte sürdürülebilir bir yapıda gerçekleştirilmesini arzu etmekteyiz. 

Şu an itibariyle Türkiye’nin bilişimde geldiği noktayı nasıl yorumluyorsunuz öncelikle?
Bilişim sektörü, TL bazında yıllık ortalama yüzde 15 büyüyor. Devletin ve bilişim sektörünün genel hedefi, bu oranı daha yukarılara çekmek. Aynı zamanda bilişim ve yazılım ihracatımız da her sene önemli oranlarda büyüyor. Daha çok Ar-Ge yapmak, sektörü büyütmek, ‘Dijital Türkiye’ hedefine ulaşmak, dijital dönüşümü her alanda gerçekleştirmek, dijital ekonomiye geçiş yapmak ve dünyada bilişim alanında da söz sahibi olmak için yoğun çaba sarf etmekteyiz.

Söz konusu hedeflere ulaşmak için neler yapıyorsunuz?
Bilişim, yazılım ve siber güvenlik uzmanı yetiştirmeye ve istihdamı artırmaya çalışıyoruz. Yerli yazılım ve donanım üretiminde devlet kurumları ve üniversitelerle sektörün işbirliği yapmasına ve oluşacak girişimlere katkı vermeye gayret ediyoruz. Özel sektör, üniversiteler ve kamu kurumlarında yerli donanım ve yazılımların kullanımını teşvik ediyoruz. Ayrıca, teknolojik altyapılarımızın, internet erişimi ve GSM iletişim altyapılarımızın güçlendirilmesi gerekiyor. E-ticaret alanındaki girişimlerin artırılması, alışverişlerde internetin ve e-ticaretin kullanımının teşvik edilmesi, yaygınlaştırılması icap ediyor. Teknoparkların sayısının ve imkânlarının artırılması, tekno girişimcilerin çoğalması, ihracatın teşvik edilmesi ve uluslararası markalar üretecek yerli üretimlerin dışa açılmasına destek olunması da icap ediyor. Yönetimlerinde bulunduğum bilişimle ilgili sivil toplum kuruluşları, tüm bunlarla birlikte Ar-Ge faaliyetlerinin her alanda artırılması, geleceğe dönük daha nitelikli Ar-Ge faaliyetlerinin teşvik edilmesi ve uluslararası patent sayılarının artırılması için yoğun olarak çalışmaktadır.

a

Yukarı