Ana içeriğe atla

itt

ŞANTİYEDEKİ KADINLAR

12.04.2018 - 09:36

Evlerde erkeklere göre çok daha fazla vakit geçiren kadınlar, binaların inşasında henüz arzu edilen düzeyde söz sahibi değiller fakat gidişat umut verici. ‘Erkek işi’ olarak görülen inşaat sektörü, kadınların katılımıyla daha kaliteli ve estetik kaygısı yüksek bir iş koluna dönüşmeye başladı. 

3S Kale proje

 

NECATİ KOLA

Diyelim ki ev almak istiyorsunuz. Bir emlakçıya ya da inşaat firmasının satış ofisine gittiniz. Yanınızda eşiniz varsa, sizinle daha yakından ilgileniyorlar. Çünkü evde daha fazla vakit geçirenler kadınlar olduğu için, yanınızda eşinizin de olması, ciddi alıcı olduğunuzu gösteriyor. Ve kadınlar, ister kiralık ister satılık olsun, ev bakarken birçok ayrıntıya dikkat ediyor. Dairenin konumu çok iyi ve malzemeleri kaliteli olsa da bir ayrıntıya takılıp vazgeçebiliyorlar. Kadınların tam olarak ne istediğini bilmeyen inşaat firmaları, bu tür müşteri kayıpları yaşayabiliyor.

 

İnşaat, erkek egemen bir sektör olsa da betonlar ve tuğlalar daireye dönüştükten sonra satış ofislerinde daha çok kadınlarla muhatap olunuyor. Kadınları ikna eden projeler daha çok ve daha hızlı satılıyor. Hal böyle olunca inşaat firmalarının yönetici pozisyonlarında ve proje süreçlerinde kadınların daha çok yer aldıklarını görüyoruz. Bu anlamda birçok projeye kadın elinin de değdiğini söylemek mümkün.

 

Duygu Taj

BİNALARI KADINLARIN TASARLAMASI FARKLI

 

Onlardan biri, Nazenin Konakları Proje Satış ve Pazarlama Müdürü Duygu Taj. Taj, ‘erkek işi’ olarak görülen inşaat sektörünün son zamanlarda kadınların katılımıyla daha kaliteli ve estetik kaygısı yüksek bir iş koluna dönüşmeye başladığını söylüyor. Özellikle kadınların daha çok kullandıkları, vakit geçirdikleri konutların yine kadınlar tarafından tasarlanmasının, hatta inşa edilmesinin öneminin farklı olduğunu belirten Duygu Taj, bu sayede kadınların pratik yaşam deneyimlerini sonraki yapılara aktarabildiklerini dile getiriyor.

 

Tamamlamak üzere oldukları Nazenin Konakları Çengelköy projelerinin her adımında kadınların var olduğunu ifade eden Duygu Taj, şunları ifade ediyor: “Proje mimarımızdan peyzaj mimarımıza, satın alma uzmanımızdan satış müdürümüze kadar hemen her adımda kadınların söz sahibi olduğu bir proje gerçekleştiriyoruz. Her aşamada ‘Acaba biz yaşayacak olsak nasıl yaparız?’ sorusunu hep göz önünde bulunduruyoruz. Hatta projenin farklı aşamalarında kadın müşterilerimiz de önerileriyle projeye katkıda bulunuyorlar. İstiyoruz ki daha en başından bütün detayları düşünülmüş, taşındıktan sonra herkesin farklı iç mimari dokunuşlar yapmasına gerek kalmayacak bir projeye imza atalım. Bu amacımızı da layıkıyla yerine getirdiğimizi düşünüyoruz. Yeni projelerimizde de kadınların işbirliği devam edecek.”

 

KADINLARIN SEKTÖRDEKİ DENGESİ HIZLA DEĞİŞİYOR

 

İnşaat sektöründe kadın istihdam dengesinin kadınların lehine hızla değiştiğine dikkat çeken Duygu Taj, bu konuda en ciddi istatistiklerden birinin Ankara Mimarlar Odası’nın yaptığı bir araştırmanın olduğunu belirtiyor: “Söz konusu kuruma üye kadın mimar sayısının oranı 1950’lerde yüzde 10 civarındayken 1960’larda yüzde 20’lere çıkmış. 2014’te ise kadın mimar oranı yüzde 59 olarak tespit edilmiş. Üniversitelerin mimarlık bölümlerindeki kadın öğretim görevlisi oranının ise yüzde 68 seviyesinde olduğu belirlenmiş. Bu durum iç mimari, peyzaj mimarlığı gibi alanlarda da paralellik gösteriyor. Belki bir süre daha şantiye koşullarındaki erkek egemenliği devam edecektir ancak gelişen teknoloji sayesinde kadınların şantiyelerdeki varlığı daha da güçlenecektir. ‘Bana yeterince uzun bir kaldıraç verin dünyayı yerinden oynatayım’ diyen Arşimet bizim için bir referans noktasıdır. Yeterli koşulları sağladığımızda kadınların yapamayacakları iş, elde edemeyecekleri başarı yoktur.”

 

KOMŞULAR, TAŞINMADAN TANIŞTI

 

Kadınların bir konutu tercih ederken komşuluk ilişkilerine de önem verdiğini belirten Nazenin Konakları Proje Satış ve Pazarlama Müdürü Duygu Taj, günümüzde azalan misafirlik kültürünü de canlandırmak istediklerine dikkat çekiyor: Projemizde komşuluk ilişkilerinin canlılık içinde yaşandığı, misafirperverliğin en üst düzeyde hissedildiği bir doku oluşturmak istedik. Projemizden konut satın alanlara yönelik Komşu Tanışma ve Kaynaşma Etkinliği’ düzenledik. Konut sahipleri, daha taşınmadan tanışıp yakın ilişki kurmaya başladılar. Böylelikle projede yaşam başladığında komşular birbirlerini tanıyor oldukları için daha sıcak bir komşuluk ilişkisi olmaya başladı.”

 

Duygu Taj, sosyal alanlarda kadınları da düşündüklerini söylüyor. Nazenin Konakları’nda 2 bin metrekaresi kapalı, 2 bin 500 metrekaresi açık olmak üzere iki ayrı sosyal tesis alanı bulunuyor. Kapalı sosyal tesis alanları kadın-erkek olmak üzere ikiye ayrılıyor. Taj, projeye bu yüzden büyük ilgi gösterildiğini belirtiyor.

 

EVE HAYAT VEREN KADINDIR

 

Kadınların söz sahibi olduğu inşaat şirketlerinden biri de 3S Kale Holding. Adından da anlaşılacağı gibi, isimleri ‘S’ ile başlayan üç kız kardeş tarafından 2011’de kuruldu. Hizmetix’in sorularını cevaplandıran 3S Kale Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sema Gürün, “Şirketimizin onursal başkanı da olan babamız Sadık Özgür’ün girişimcilik hikâyesini takip ederek kız kardeşlerim Sefa Çizer ve Sedakat Özgür ile gayrimenkul ve enerji alanlarında faaliyet gösteren 3S Kale Holding’i kurduk.” diyor.

 

Yeni yatırımlar ve iş geliştirme süreçlerinin kız kardeşleriyle verdikleri kararlarla şekillendiğine işaret eden Sema Gürün, “Gayrimenkul, erkeklerin ağırlıkta olduğu bir sektör. Bizim yönetim kadromuzun yarıdan fazlası kadınlardan oluşuyor. İnşaat sektöründe zorluk yaşamak bir yana avantajlarını yaşıyoruz. Eve hayat veren kadındır. Ve biz kadınlar olarak o evi ev yapan unsurları çok iyi biliyoruz.” şeklinde konuşuyor.

 

Sedakat Özgür, Sema Gürün, Sefa Çizer

YAŞAM KALİTESİNİ YÜKSELTECEK PROJELER YAPIYORUZ

 

3S Kale Yönetim Kurulu Başkanı Sema Gürün (yukarıda, ortada), inşaat projelerinde kadınların söz sahibi olmaya başlamasıyla ilgili sorularımızı cevaplandırdı.

 

-Yakın zamana kadar ‘erkek işi’ olarak görülen inşaat sektörü, kadınların katılımıyla daha kaliteli ve estetik kaygısı yüksek bir iş koluna dönüşmeye başladı. Birçok inşaat firmasının yönetiminde kadınlar yer alıyor. Siz bu trendi nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Kadınların eğitim seviyesi yükseldikçe işgücüne katılım oranları da yükseliyor. Nüfusun yarısının kadın olduğu bir ülkede yalnızca erkeğin üretmesinin yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Kadın çalıştığında ülke ekonomisi büyür, kalkınma ve refah düzeyi artar. Bizim de şirketimizde yönetim grubumuz ağırlıklı olarak kadınlardan oluşuyor. Konuya bakış açımız şöyle: İşinde başarılı olan herkes hem tüm iş kollarında ve kademelerde yer alabilir hem de mevki olarak yükselebilir. Gelişmiş dünya ekonomilerini yakalayabilmek için kadın istihdamının ve kadın girişimciliğinin potansiyeline inanıyoruz. Kadına ve kadın gücüne, yaratıcılığına inancımız büyük, kadının iş dünyasında olmasını içtenlikle destekliyoruz.

 

-Özellikle kadınların daha çok kullandıkları, vakit geçirdikleri konutların yine kadınlar tarafından tasarlanması, hatta inşa edilmesi önemli. Kadın bir yönetici olarak projelere ne tür dokunuşlar yapıyorsunuz? Kadın gözüyle projelerde en çok önemsediğiniz noktalar neler?

 

3S Kale Holding olarak yaşam kalitesini yükseltecek projeler hayata geçiriyoruz. Projelerimizin her aşamasına yüksek standartlardaki kalite anlayışımızı ve malzeme seçimimizi yansıtıp uzman bir işçilikle hareket ediyoruz. Planladığımız her alanın ihtiyaçlara en doğru cevabı verebilecek nitelikte olmasını çok önemsiyoruz. Projelerimizde sakinlerimize sadece yapı ve inşasıyla değil, sosyal imkanları, çevre yapılanması ve huzurlu ortamıyla güzel bir yaşam sunuyoruz. Örneğin, Avcılar’da tamamlanmak üzere olan 3S Firuze Konakları bu yaklaşımın bir meyvesidir.

 

-Projeyle ilgili biraz bilgi verebilir misiniz?

 

Şirketimiz için de referans bir proje olan 3S Firuze Konakları, yatay mimaride nefes alan bir proje olarak planlandı. Ortak kat bahçeleriyle muhteşem göl manzarasını gözler önüne seriyor. Ailenin küçük bireylerine hitap eden İlk Adım Parkı ve Macera Parkı’nın yanı sıra açık ve kapalı sinema salonu, sosyal mekânları, zengin peyzaj alanıyla özlem duyulan mahalle kültürünü yeniden canlandırıyor. Yapımına önümüzdeki sonbaharda başlayacağımız Topkapı projemiz ve geliştireceğimiz diğer projelerimiz için de aynı titizlikle çalışmalarımız sürüyor.

 

-Projelerinize şekil veren kadın mimarlarınız, mühendisleriniz, peyzajcılarınız ve tasarımcılarınız var mı? Bu konuda bilgi verebilir misiniz?

 

Grubumuz gün geçtikçe büyüyor, projelerimize hayat katan yüzlerce çalışanımızla büyük bir aile oluyoruz. Kadının iş dünyasında olmasını içtenlikle destekliyoruz. Gayrimenkul projelerimizde her alan ve kademede kadın çalışanlarımız var. Şirketimizde yönetim grubumuz da ağırlıklı olarak kadınlardan oluşuyor. Sadece gayrimenkul de değil, enerji gibi çalışma koşulları ağır bir sektörde, kadın petrol mühendislerimiz ve kadın kuyu jeologlarımız var. Bu çeşitliliğin, bize olumlu yönden görüş ve düşünce farklılıkları getirdiğine inanıyoruz.

 

 

NE DEDİLER?

 

Sefa Çizer

3S KALE HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ SEFA ÇİZER: Kadının gücüne ve yaratıcılığına inancımız büyük. Şirketimizde yönetim grubumuz ağırlıklı olarak kadınlardan oluşuyor. İnşaat sektörü erkeklerin ağırlıklı olduğu bir sektör olsa da şirketimizdeki kadınların inşa ettiğimiz konutlara artı değer kattığını görüyoruz. ‘Kadının eve hayat veren’ yapısını değerlendirerek ‘yaşanır keyifli yapılar’ inşa ediyoruz.

 

Banu Aksoy Tarakçıoğlu

AKSOY GAYRİMENKUL YÖNETİM KURULU ÜYESİ BANU AKSOY TARAKÇIOĞLU: Projelerin fikir oluşumundan başlayarak tasarım, inşaat, satış ve pazarlama aşamalarında yer alıyorum. Çoğunluğu kadınlardan oluşan bir ekiple gayrimenkul projelerini yönetiyoruz. Erkek egemen bir sektör olarak algılanan inşaatta kadınların projelerdeki titizliği ve bazen mükemmeliyetçiliğe varan kaliteden ödün vermeyen yapıları, avantaja dönüşüyor.

 

 

Sıla Cılız İnanç

AKFEN İNŞAAT YÖNETİM KURULU ÜYESİ SILA CILIZ İNANÇ: Önyargılar nedeniyle çok az sayıda genç kadın, üniversite sınavlarında inşaat mühendisliğini tercih ediyor. Sektörde ilk yıllarını atlatıp ayakta kalan kadınlar başarılı oluyor. Erkeklerin kadına en yoğun destek verdiği sektörlerden birinin inşaat olduğunu söyleyebilirim.

 

 

Gülden Güral

NG YATIRIM AŞ YÖNETİM KURULU BAŞKANI GÜLDEN GÜRAL: İnşaat deyince ‘erkek işi’ gibi bir düşünce var insanların aklında. Oysa bu sektörde tasarımdan uygulama aşamasına kadar birçok kadın görev alıyor. Estetik ve ergonomi alanında kadınların bakış açıları, yaşam tecrübeleri yaptıkları işle birleşiyor ve ortaya başarılı sonuçlar çıkıyor.

 

 

Seba Gacamer

SİNPAŞ GYO GENEL MÜDÜRÜ SEBA GACEMER: İnşaat, sert görünen bir meslek dalı. Taşları, tuğlaları, demirleri, işçileri kafanızda toplayıp bunları idare edecek birini düşündüğünüzde kafanızda ister istemez bir erkek figürü oluşuyor. Bu yüzden sektördeki kadın yönetici sayısı olması gerekenden çok daha az.

a

Yukarı