Ana içeriğe atla

itt

AK-PAZ’IN HİZMET KALİTESİ KULAKTAN KULAĞA DOLAŞIYOR

11.04.2018 - 16:44

Kültür Kolejleri ve Kültür Üniversitesi öğrencilerinin yemek ihtiyacı için kurulan Ak-Paz Catering, talepler doğrultusunda dışarıya da hizmet veriyor. Genel Müdür Necmiye Güldürsün, “Ünümüz kulaktan kulağa yayılıyor” diyor.

Birçok catering şirketi var. Sadece öğrencilere yönelik hizmet veren ise çok az. Ak-Paz, onlardan biri. Ak-Paz Catering Genel Müdürü Necmiye Güldürsün ile Kültür Üniversitesi Kampüsü içerisindeki makamında şirketi ve hizmetlerini konuştuk.

Ak-Paz hakkında bilgi alabilir miyiz öncelikle? 
1981’de Kültür Koleji öğrenci ve öğretmenlerinin öğle yemeklerini karşılamak için kuruldu. Kültür Koleji zamanla büyüdü, farklı kampüslerde hizmet vermeye başladı. Anaokulları eklendi. Sonra Kültür Üniversitesi açıldı. Üniversite öğrencilerinin ve akademik kadronun yemek hizmetleri de verilmeye başladı. Bu süreçte kantin, kafe ve restoranlar da açılarak tüm yiyecek-içecek işleri Ak-Paz’a verildi. Kurucumuz Fahamettin Akıngüç, dışarıdan yemek almamayı ilke edinmişti. Zira o dönemlerde okullarda öğrenci zehirlenmeleri çok oluyordu. 37 yıldır aynı anlayışla hizmet vermeye devam ediyoruz.

Şu an Kültür Üniversitesi’nin kampüsünde farklı markaların şubeleri var. Bu, işlerinizi nasıl etkiliyor?
Rekabet olması bizim için çok iyi aslında. Bu bizim için dezavantaj değil, tam tersine rekabet unsuru. Daha iyi, daha kaliteli, daha lezzetli, daha sağlıklı nasıl yapabiliriz, öğrencilerimizi daha iyi nasıl besleriz; bizim için çok önemli. Ürünlerimizin hiçbirinde katkı maddesi yok. Çünkü biz günlük üretiyor ve günlük tüketiyoruz. Dolayısıyla farklı markaların şube açması işlerimizde bir düşüşe neden olmadı. Bilhassa artış oldu.    

MENÜLERİ MALİYETİNE YAKIN SATIYORUZ
Öğrenciler arasında memnuniyet araştırması yapıyor musunuz? Yemeklerinizi beğeniyorlar mı? Farklı şeyler istiyorlar mı?

Gerek Ak-Paz, gerek üniversite yönetimi, gerekse öğrenci kulüpleri, bu tip anketler yapıyor. Zaman zaman toplantılar da yaparak fikir alışverişinde bulunuyoruz, onların taleplerini dinliyoruz. Bu talepler doğrultusunda hareket etmeye çalışıyoruz. Fast food hariç öğrencinin yiyebileceği sağlıklı yiyecekleri üretmek bizim ilkemiz. 

Öğrencinin şikayetçi olduğu bir şey var mı?
Ücret… Her toplantıda gündeme geliyor. Kalitede, lezzette, sunumda sıkıntı yok. Ücreti de devlet üniversitelerininkiyle karşılaştırıyorlar. ‘Niye onlar 3 liraya veriyor da siz 8.50 liraya veriyorsunuz?’ diyorlar. Anlatınca bir sıkıntı olmuyor. Biz çoğu menümüzü maliyetine yakın satıyoruz. Çünkü çok fazla kâr amacı gütmeyen bir şirketiz.  

Tabldot usulü mü yoksa herkes istediği yemeği yiyip ona göre ücret mi ödüyor?
Bu anlamda üç çalışma var. Biri, tek tek almak. İkincisi, birkaç çeşit almak. Üçüncüsü de 8.50 liraya günün menüsü. Tabii bunun dışına çıkan, iki-üç çeşit ana yemek alan obez öğrencilerimiz de oluyor (gülüyor). 

HİZMET ALMAK İÇİN ARAYA REFERANS SOKUYORLAR
Toplantı, organizasyon, gezi, piknik gibi aktivitelere yönelik hizmetleriniz var mı?

Aslında biz dışarıya açılmadık. Ancak zaman zaman dışarıdan, farklı üniversite ve okullardan talepler geliyor. Bizi tanıyanlar tavsiye edebiliyor, ‘Ak-Paz bu konuda çok iyi’ diyebiliyor. Biz de iş durumumuza göre bunları değerlendiriyoruz. İstanbul Üniversitesi’nin bir etkinliğine hizmet verdik mesela. Geçenlerde yine Özel Okullar Derneği’nin 2 bin 500 kişilik bir etkinliğine destek olduk. Yaz aylarında da garden partilere, düğünlere, tekne gezilerine hizmet veriyoruz. Dışarıya hizmet vermememize rağmen kulaktan kulağa bir Ak-Paz ismi dolaşıyor. Bu da bizim çok hoşumuza gidiyor tabii.

Dışarıya verdiğiniz hizmetlerden ne tür tepkiler alıyorsunuz?
Çok büyük övgüler alıyoruz. Mesela, Özel Okullar Derneği’nin 2 bin 500 kişilik etkinliği için çeşitli referansları devreye sokarak bize geldiler. ‘Aynı anda servis yapılacak, soğumayacak, kimse sırada bekleyemeyecek ve aç kalmayacak’ dediler, ‘Tamam’ dedik. Gün boyu coffee break olmasına rağmen müşterilerin şaşkın bakışları arasında işimizi bitirdik. Ayakta duramayacak haldeydik ama misafirlerden gelen övgülerle bütün yorgunluğumuzu unuttuk. 

YAZIN DA TAM GAZ ÇALIŞIYORUZ
Bu tür organizasyonları tamamen kendi personelinizle mi yapıyorsunuz?

Evet. Dışarıdan destek almıyoruz. Değişik kampüslerde ve üretim merkezimizde toplam 180 personelimiz var. Bu tür durumlarda hepsi koşa koşa destek veriyor. Ayrıca, üniversitenin 6. katındaki VIP salonunda çalışan garsonlarımızın hepsi, otel geçmişi olan personellerimiz. Catering ve alacart anlamında çok büyük deneyimleri var. Dışarıdaki organizasyonlarda onları rahatlatıcı ve yol gösterici elemanlar olarak görevlendiriyoruz. 

Okulların ve üniversitenin tatil olduğu yaz dönemini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Biz yine öğretmenler, akademisyenler ve diğer personel için çalışmaya devam ediyoruz. Üniversitede aslında yaz ayları da yoğun geçiyor. 15-20 günlük bir boşluktan sonra tanıtım günleri, ardından kayıt dönemi, hemen ardından da yeni bir öğretim dönemi başlıyor. Biz de tam gaz çalışmaya devam ediyoruz.

AŞÇILARIMIZI ÇEKİRDEKTEN YETİŞTİRİYORUZ
Personel alım politikanız nasıl?

Kariyer portallarında ilan çıkarak görüşmeler yapıyoruz. Çalışanlarımız, uzun yıllardır Ak-Paz’da çalışıyor. Buradan ancak askere giderse, evlenirse ya da başka bir şehre taşınırsa ayrılıyor. Askerden sonra tekrar burada devam edenler de var.

Mesela, aşçı alacaksınız. Nasıl seçiyorsunuz? 
Çok yukarıdaki şef aşçıları almıyorum. Benim felsefem şu: Benim aşçım, çekirdekten yetişmeli. Bulaşıkçı olarak gelen bir elemanı, verdiğimiz eğitimlerle aşçı yapıyoruz. Dışarıdan gelen biri, zamanla oralara gelebileceğini biliyor. O hazla, o şevkle çalışıyor. Şu an çekirdekten yetişme 7 aşçım var. 

ÖĞRENCİ YEMEĞİ KONUSUNDA UZMANIZ
Ak-Paz gibi sadece okullara, üniversitelere hizmet veren başka şirketler var mı?

Çok fazla şirket yok. O anlamda biz öğrenci yemeği konusunda uzmanız. Öğrenci pazartesi neyi sever, salı neyi sever, cuma neyi sever, bayram ve tatil dönüşü ne ister; bunların hepsini biliyoruz. Öğrenci kulüpleriyle bir araya geldiğimizde bize soruyorlar “Siz nasıl böyle şeyler düşünebiliyorsunuz?” diye. Biz bunları düşünmezsek alternatif çok. Yan tarafımız AVM, diğer tarafımızda yeni açılan mekânlar var. Ayrıca, tanıtım döneminde birçok üniversiteyi gezip sırf yemeklerimizden, kantin ve kafeteryalarımızdan dolayı bizi tercih eden öğrencilerimiz var. Bunu birçok öğrenciden duydum. Kolejdeki veliler de öyle. Kayda gelen velilerimiz, öğretmen kadrosundan önce ‘Yemekhanenizi görebilir miyiz?’ diyor. Sonra da bizden çorba, yemek, tatlı tarifleri istiyorlar.

a

Yukarı