Ana içeriğe atla

itt

TURİZMDE YENİ BİR DESTİNASYON: BİLECİK

11.04.2018 - 16:55

Tarihi dokusu ve doğal güzelliklerini koruyan Bilecik, sahip olduğu turizm potansiyeliyle Anı Tur ve Jolly Tur gibi 50 büyük seyahat acentasının programına girdi. Bilecik Belediyesi, turizmle ilgili yatırımlara ve tanıtımlara ağırlık veriyor.

Yakın zamana kadar yılda birkaç gün Osmanlı’nın kurulduğu Söğüt ilçesinde düzenlenen şenliklerle gündeme gelen Bilecik, son dönemlerde sanayi kuruluşlarının yanı sıra turizm potansiyeliyle de adını duyurmaya başladı. Marmara ile Batı Karadeniz’i İç Anadolu, Ege ve Akdeniz’e bağlayan güzergâhta yer alan Bilecik, İstanbul-Ankara-Konya hızlı tren hattının da üzerinde. Hemen her bölgeden ulaşımın kolay olduğu bu şirin il; doğal güzellikleri, yeşil alanları, doğa sporları, eko turizmi ve trekking imkânlarıyla turizmde yeni bir destinasyon haline geldi.
“Marmara’nın Parlayan Bir Yıldızı” olma yolunda önemli adımlar atan Bilecik, “Marka Kent” çalışmaları ve Bilecik Belediyesi tarafından turizme yönelik gerçekleştirilen faaliyetlerle güzel sonuçlar almaya başladı. İl merkezi ve ilçelerdeki sanayi kuruluşlarıyla Türk ekonomisine büyük katkılarda bulunan Bilecik, ülkemizin 2023 hedeflerine turizm alanında da büyük katkılar sağlamaya devam ediyor. İstanbul, Ankara, Bursa, Eskişehir, Kocaeli, Sakarya, Afyon, Kütahya, Konya, Burdur, Isparta, Uşak ve Antalya gibi şehirlerin bağlantı ve uğrak yeri olan Bilecik, yılda binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlamanın yanı sıra ulaşımda elde ettiği yeni imkanlarla ekonomi, sanayi, turizm ve eğitimde yeni yatırımların merkezi oluyor.

KIRSAL TURİZMDE UMUT VAAT EDİYOR
İl genelinde turizme en büyük desteği, Bilecik Belediyesi veriyor. Turizme yönelik yatırım ve çalışmalar, meyvelerini erkenden vermeye başladı. Trekking, rafting, yamaç paraşütü, kanyoning, mantar safari, ATV turları ve eko turizmle Bilecik, kırsal ve doğa turizmindeki yıldızının parlak olduğunu gösteriyor.
Harmankaya Kanyonu, Suuçtu Şelalesi, doğal göletleri, Kınık çömlekçiliği, eko turizm, Şeyh Edebali Türbesi, Ertuğrul Gazi Türbesi, Dursun Fakih Türbesi ve Söğüt Şenlikleri’yle yurt içinden ve yurt dışından binlerce konuğu ağırlayan Bilecik, ünün artırmaya devam ediyor. Bilecik Belediyesi tarafından şehre kazandırılan Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi de büyük beğeni topluyor. Gerek yeşil alanları, gerek diğer görsel öğeleriyle şehrin turizm hayatına çeşitlilik getiren eser, aynı zamanda bir eğitim projesi olarak büyük bir öneme sahip. Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi, her bir padişahın devrinde yapmış olduğu icraatları muhataplarına aktarıyor ve “Bilecik’in Fethi” belgeseliyle konuklarına tarihi bilgiler aktarıyor.

KADINLAR TURİZME KATKI SAĞLIYOR
Kadın mahalle sakinlerini spor, dinlenme ve eğlenme alanlarıyla buluşturan Bilecik Belediyesi, onları turizmle de tanıştırıyor. Kadınlar, el emeği, göz nuru ile yaptıkları eserleri ve lezzetleri satarak turizm ve tanıtım faaliyetlerine büyük katkı sağlayorlar. Sultaneli Osmanlı Sokağı, Sultaneli Yöresel Lezzetler Evi ve Hayme Ana Sultanevi çalışmaları, kadınların sosyal ve ekonomik yaşama daha çok dahil olmaları yönünden ayrı bir öneme sahip.
Şehrin turizm potansiyelinin gelişmesi ve tanıtımı anlamında birçok önemli projeye imza atan Bilecik Belediyesi tarafından gerçekleştirilen her üç çalışmayla mahallelerdeki ev hanımları arasında birlik ve beraberlik duyguları pekişiyor. Ayrıca, ev hanımlarının zamanlarını verimli geçirmeleri, aile ekonomilerine katkıda bulunmaları ve turizme katkı sunmaları sağlanıyor. Böylece Bilecik’i ziyaret eden yerli ve yabancı turisteler, hem yöresel lezzetleri tatmış hem de şehrin turizmine doğrudan katkı sunmuş oluyor.
 
EKO TURİZMDE EN İYİ ŞEHİRLER ARASINDA
Bilecik Valiliği, Bilecik Belediyesi ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’nın (BEBKA) çalışmalarıyla turizmde önemli adımlar atan Bilecik, köylerde gerçekleştirilen alternatif turizm faaliyetleriyle kırsal turizmde en iyi şehirler arasına girdi. Özellikle Pazaryeri ilçesine bağlı Kınık ve Gölpazarı ilçesine bağlı Kurşunlu, eko turizmle öne çıkan köyler olurken; Harmankaya Kanyonu, Bilecik’in sembol turizm mekanlarından biri haline geldi. Harmankaya Kanyonu, Yenipazar ile İnhisar ilçeleri arasında bulunuyor. Tabiat parkı ilan edilen kanyonun giriş yeri Karahasanlar Köyü, çıkış yeri ise Harmanköy. Yaklaşık 3 kilometre uzunluğundaki kanyon, yaz aylarında ziyaretçilerine keyifli bir macera vaat ediyor. Kanyonun içinde küçüklü, büyüklü şelaleler bulunuyor.

EN YEŞİL İLLERDEN BİRİ
Doğal güzellikleri, yeşil alanları,  çevresi, ulaşımı, eğitim ve spor alanındaki başarılarıyla yeni yatırım ve teşviklerin merkezi olan Bilecik, sahip olduğu bütün değerlerle daha da büyüyüp Marmara Bölgesi’nin ve Türkiye’nin örnek şehirlerinde biri olmaya aday. Kentleşme oranında yüzde 30’u aşkın bir değere sahip olan Bilecik, bir yandan büyürken diğer yandan da doğal güzelliklerinden ödün vermiyor. Yüzde 53’lük yeşillik oranıyla en yeşil şehirler arasına giren Bilecik, yaşam endeksi verilerine göre insanların birçok hizmete ilişkin memnuniyet oranlarının yüzde 80’e yakın olduğu bir şehir.

a

Yukarı