Ana içeriğe atla

itt

BELEDİYELERDEN KIRSAL KESİME DESTEK

11.04.2018 - 17:02

Kırsal kesime fidan dağıtımı, sulama sistemleri, alım desteği, turizm yatırımı ve eğitim gibi çeşitli kalemlerde katkılarda bulunan belediyeler, çiftçiye ve hayvancıya bir nebze de olsa nefes aldırıyor.

Tarım ve hayvancılığın can çekişmeye başladığı ülkemizde belediyeler çiftçilere destekler sağlayarak ülke ekonomisine katkıda bulunmaya çalışıyor. Fidan dağıtımı, sulama sistemleri, alım desteği, turizm yatırımı ve eğitim gibi çeşitli kalemlerde katkılarda bulunan belediyeler, çiftçiye ve hayvancıya bir nebze de olsa nefes aldırıyor. Son dönemlerde gittikçe artan desteklerden bazılarını sizler için derledik.
 
İZMİR BÜYÜKŞEHİR’DEN ÜRETİCİYE 825 MİLYON LİRA
Aziz Kocaoğlu başkanlığındaki İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2007’de start verdiği ‘yerelde kalkınma’ projesi çerçevesinde, bugüne kadar kentteki üreticilere verilen destek tutarı 825 milyon liraya ulaştı. Türkiye’deki tarım ortalama yüzde 2.1 büyürken, İzmir tarımındaki büyüme yüzde 5’in üzerine çıktı.
İzmir Büyükşehir, 2007’den bugüne fidan, mevsimlik çiçek, zeytinyağı, süt, yoğurt ve peynir gibi ihtiyaçlarını kooperatiflerden sağlayarak yerli üreticiye 335 milyon lira katkıda bulundu. Ürün kalitesini, verimini ve çeşitliliğini artırmaya yönelik doğrudan destekler, ziraat odalarına hibe edilen ortak tarım makineleri parkı ve iyi tarım uygulamaları için de 490 milyon lira harcayan İzmir Büyükşehir’in kırsaldaki üreticiye verdiği toplam destek 825 milyon liraya ulaştı. Sektörde ayrıca 2 bin kişilik ilave istihdam sağlandı. Özellikle küçükbaş hayvan varlığının zayıf olduğu bölgelerdeki ailelere dağıtılan koyun ve keçiler hızla üremeyip umut olmaya başladı.

ODUNPAZARI’NDA LAZERLE TARLA TESVİYESİ EĞİTİMİ
Eskişehir Odunpazarı Belediyesi, çiftçilerin ve muhtarların katılımıyla ‘Lazerle Tarla Tesviyesi Eğitimi’ verdi. Odunpazarı Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ve Ünal Tohumculuk’un düzenlediği eğitim, Çavlum Mahallesi’nde gerçekleştirildi.
Odunpazarı Belediyesi ve Ünal Tohumculuk yetkilileri, toprak yüzeyi düzgün olmayan arazilerde suyun çukur noktalarda fazla, yüksek noktalarda daha az biriktiğini belirtti. Eğimi fazla olan arazilerde ise sulamanın toprak kaybına (erozyona) neden olduğunu dile getiren yetkililer, her iki durumun da verim azalmasına neden olacağını kaydetti. “Bütün bu sorunlara yol açmamak için tarım arazilerinin yüzeyinin düzgün hale getirilmesi yani tesviye edilmesi çok önemli” diyen yetkililer, arazi tesviyesinde kullanılan lazerli tesviyenin sıfır hatayla tesviye işlemi yaptığını vurguladı. 
Teorik bilgilerin verilmesinin ardından katılımcılar sahada uygulama çalışmalarını inceledi. Tarımsal konularda  tüm kamu kurumları, meslek odaları, üniversiteler, özel sektör ve çiftçilerle temas halinde olduklarını belirten Kırsal Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri, “Hedefimiz, tarımın her alanında vatandaşa teorik ve pratik olarak yardımcı olmak.” diye konuştu.

KONYALI ÇİFTÇİYE FİDAN DESTEĞİ
Konya Büyükşehir Belediyesi, il genelinde çiftçilere yönelik sürdüğü fidan ve fide desteklerini sürdürüyor. Yarı bodur elma, yarı bodur kiraz, asma, vişne, ahududu, böğürtlen fidanları, çilek fidesi ve malç naylonu, yüksek sistem asma aparatı destekleme başvurularını alan Konya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, dilekçe verip şartları uyan çiftçilere desteklerini sürdürüyor. 
Konya genelinde bölgeler arası gelişmişlik farkının giderilmesi ve kırsal alanlarda yaşayanların desteklenmesi için tarıma ve tarım projelerine destek veren Konya Büyükşehir, 2017 destekleri kapsamında talepte bulunan çiftçilere 3 milyon 684 bin çilek fidesi, 145 bin adet meyve fidanı ve 250 takım yüksek sistem bağ aparatı dağıtımı yaptı. 

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR’DEN 11 KÖYE SULAMA SİSTEMİ
Antalya Büyükşehir Belediyesi, tarıma desteğini sürdürüyor. Elmalı ilçesine bağlı Yuva ve Yapraklı mahallelerinin ardından Eskihisar’daki tarım arazileri, kapalı devre sulama sistemine kavuşuyor. Antalya tarımına 210 milyon liralık yatırımla destek veren Antalya Büyükşehir, Elmalı tarımını kalkındıracak projeleri hayata geçiriyor. Daha önce Elmalı Yuva’da 5 bin dekar, Yapraklı’da 360 dekar araziye kapalı devre sulama sistemi kuran Büyükşehir Belediyesi, son olarak Eskihisar mahallesindeki arazileri modern tarımla tanıştırıyor.
8 kilometre hat uzunluğuna sahip projenin tamamlanmasının ardından Eskihisar’daki 2 bin dönüm tarım arazisinin sulama ihtiyacı karşılanacak. Daha önce açık hattan yapılan sulama kapalı devreye alınarak israf ve kayıpların önüne geçilecek. Ürün ve verim artarken, çiftçinin kazancı katlanacak. Yüzde 40’ı tamamlanan projenin mayısta hizmete girmesi bekleniyor.
Bugüne kadar toplam 11 mahallede kapalı sistem sulama tesisi yapan Antalya Büyükşehir, 17 bin 960 dekar tarım arazisini modern sulama sistemine kavuşturdu. Eski usul sulama sistemleri nedeniyle zaman kaybı yaşayan vatandaşlar, kapalı devre sulama sistemleriyle ürün çeşitliliğini artırırken, seracılık yapabilme imkanına da kavuşuyor.

İBB’DEN ÇİFTÇİLERE TEORİK VE UYGULAMALI EĞİTİM
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul çiftçisinin bilgi, beceri, üretim kabiliyetlerini ve ürün çeşitliliğini artırmak için Çatalca’da 30 çiftçiye sertifikalı ‘Sıcak İklim Tahılları Yetiştiriciliği’ eğitimi vermeye başladı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, il sınırları içinde üretim yapan çiftçilerin eksik olduğu ve talep ettikleri konuları belirleyerek İSMEK aracılığıyla Çatalca, Silivri, Şile gibi tarımsal üretim yapan ilçelerde sertifikalı eğitim veriyor. Bu kapsamda ilk olarak Tarım ve Su Ürünleri Müdürlüğü tarafından Çatalca’nın Ormanlı mahallesindeki Ormanlı Ortaokulu’nda, 30 çiftçiye 136 saatlik teorik ve uygulamalı ‘Sıcak İklim Tahılları Yetiştiriciliği’ konulu eğitim verilmeye başladı. 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Su Ürünleri Müdürlüğü, İstanbul çiftçisinin bilgi, beceri, üretim kabiliyetlerini ve ürün çeşitliliğini artırmak için eğitimlere devam etmeyi planlıyor.

a

Yukarı