Ana içeriğe atla

itt

2017 VAN’DA TARIMSAL HİZMET YILI OLDU

11.04.2018 - 17:00

Van Büyükşehir Belediyesi, 2017 yılında 13 ilçede tarımsal destek ve kırsal kalkınmaya yaklaşık 17 milyon TL harcayarak çiftçinin VE HAYVANCININ yüzünü güldürdü.

Van’ın tarım ve hayvancılıkta hak ettiği noktaya gelmesi için Büyükşehir Belediyesi’nce 2017’de yoğun mesai harcandı. Van Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınmayı desteklemek, hayvansal ve bitkisel üretimi geliştirmek, kırsaldan kente göçü azaltmak, bölge ve ülke ekonomisine katkı sunmak amacıyla 2017’de adeta tarımsal hizmet atağı gerçekleştirdi. Sulama kanalları, göletler, hayvan içme suyu sıvatları, sondaj çalışmaları, yeni boru hatları ve koyun banyolukları tamamlanarak çiftçinin kullanımına sunuldu. 
Vali ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu’nun göreve başlamasıyla birlikte Van tarımsal hizmet anlamında altın bir yılı geride bıraktı. İşte, 2017’de Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından yapılan hizmetler:

SIVATLAR ÇİFTÇİNİN AYAĞINA GİTTİ
Kırsalda hayvancılığın gelişimini sağlamak ve hayvanların temiz içme suyuna ulaşmasını temin etmek amacıyla Van Büyükşehir Belediyesi il genelinde 317 mahallede 2 bin 660 adet demir ve beton sıvat kurulumu yaparak suyu çiftçinin ayağına kadar götürdü. Çiftçiler, temiz içme suyunun yayla alanlarına kadar gelmesiyle hayvancılık faaliyetlerinin artacağını söyledi.

SULAMA TESİSLERİNE 4 MİLYON 725 BİN TL
Çiftçilerin kendi gayretleriyle yaptıkları toprak kanallarda suyun büyük oranda kaybolması nedeniyle, yeni beton kanallar yapıldı. Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığınca bu işler için 4 milyon 725 bin TL harcandı. Toplamda 30 mahallede 94 bin 300 metre kapalı-açık havuz sistemli sulama tesisleri çiftçinin kullanımına sunuldu. 

İLÇELERDE SONDAJ ÇALIŞMALARI
Yine kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla hayvan içme suyunun bulunmadığı mahallelerde sondaj çalışması yapıldı. Bu kapsamda Başkale Böğrüpek, Gürpınar Parmakkapı, Erkaldı, İpekyolu ve Yatıksırt, Çaldıran Altıyol ve Umuttepe mahalle meralarında yapılan sondaj çalışmasıyla çiftçiler suya kavuştu. Toplam 1 milyon 10 bin TL’ye mal olan sondaj çalışmalarının yanında sıvatlar, göletler ve fidanlık alanlar da oluşturularak çiftçilerin kullanımına sunuldu. Sondaj çalışmaları 2018’de de devam edecek.

KANAL VE GÖLETLER TEMİZLENDİ
Kırsal mahallelerdeki sulama kanalları ve göletlerin içine dolan ve su kaybına neden olan sediment ve balçıklar iş makinalarıyla temizlendi. Bu kapsamda 2017’de 307 mahallede 3 milyon 965 bin TL bedelle toplam bin 320 kilometre kanal, 361 adet gölet temizliği yapıldı.

SUYUN ULAŞMADIĞI YER KALMADI
Çiftçilerin talepleri doğrultusunda, sulama kanallarında ve arazi yollarında kullanılmak üzere 155 mahallede farklı ebatlarda toplam 13 bin metre korige boru döşendi. Korige boru döşeme işi için Büyükşehir Belediyesi 800 bin TL harcadı.

MOBİL KOYUN BANYOLUĞU ÇİFTÇİNİN HİZMETİNDE
Küçükbaş hayvan ölümlerine neden olan parazit ve hastalıkları ortadan kaldırmak için 90 bin TL bedelle 5 tane koyun banyoluğu alınarak çiftçilerin kullanımına sunuldu. Hayvan hastalıklarının yayılmasını önlemek anlamında büyük önem taşıyan banyoluklardan yararlanan çiftçilere parazit temizliği için kullanılan ilaçlar da ücretsiz verildi. Muhtarların taleplerine göre banyoluklar tüm ilçelere taşınarak çiftçilerin en yüksek oranda faydalanması sağlandı.
Van Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal hizmetleri 2018’de de artarak devam edecek.

a

Yukarı