Ana içeriğe atla

itt

KÜLTÜR KOLEJİ 58 YILDIR KALİTEDEN ÖDÜN VERMİYOR

12.04.2018 - 09:51

HEDEFLER KOYARAK TAMAMEN ÇOCUĞUN KALİTELİ EĞİTİM ALMASI ADINA BİR YÖNETİM MODELİ BENİMSEDİKLERİNİ SÖYLEYEN İSTANBUL KÜLTÜR EĞİTİM KURUMLARI OKULLAR KOORDİNATÖRÜ BİRİZ KUTOĞLU, “KURUMUMUZ, 2 KAMPÜS VE 1 ÜNİVERSİTEDEN OLUŞAN, SEKTÖRDE AİLELERİN GÜVENİNİ KAZANMIŞ, KALİTEDEN ÖDÜN VERMEYEN, EVRENSEL VİZYONUYLA DEVAM EDEN, BİLİNEN BİR MARKA HALİNDE HİZMETİNİ SÜRDÜRÜYOR” DİYOR.

Ülkemizin köklü özel okullarından biri Kültür Koleji. Kültür Ailesi, anaokulundan üniversiteye kadar binlerce öğrenciye eğitim ve öğretim hizmeti vererek ülkenin aydınlık geleceği için çok önemli bir görevi yerine getiriyor. İstanbul Kültür Eğitim Kurumları Okullar Koordinatörü Biriz Kutoğlu ile kariyerini ve Kültür Eğitim Kurumları’nın hizmetlerini konuştuk.

Öncelikle Biriz Kutoğlu’nu tanıyalım biraz... Kimdir Biriz Kutoğlu? Eğitim hayatınız ve kariyer geçmişiniz hakkında bilgi verir misiniz?
1977 Ankara doğumluyum. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri bölümü mezunuyum.  Mezun olur olmaz, Hacettepe Üniversitesi’nin içindeki bir okulda eğitim uzmanı olarak göreve başladım. Özellikle sınıf içi uygulamalar, öğretim yöntem ve teknikleri, öğrencilerin sıkılmadan, eğlenerek öğrenebilmeleri üzerine çalışmalarımı yürüttüm. Özellikle 2005’e kadar Türk Milli Eğitim sisteminde müfredatların değiştiği, yapılandırmacı yaklaşımın kabul edildiği yıllara kadar, yeniliklerin transferinde mücadeleli yıllar oldu. Ardından 2005’te tüm Türkiye genelindeki müfredatların değişmesiyle birlikte, eğitim bilimlerine olan ilgi ve farkındalık daha da arttı ülkemizde. 2005’ten sonra da zamanım, çalıştığım özel okullarda öğrenme-öğretme sürecine yönelik uygulamalar, öğretmenlerin hizmet içi eğitimi, mesleki gelişimi, uluslararası projeler ile geçti. 2008 yılında hayatıma okul geliştirme kavramı girdi. Okul geliştirme çalışması çok geniş ve keyifli bir alandı. Toplam kalite yönetimi, okulların kalite adına standartları, fiziki çevre yapı standartlarından tutun da öğretmenlerin yılda alacakları hizmet içi eğitimin saatine varana kadar pek çok deneyime sahip oldum. Çok şubeli okullarda kaliteyi nasıl sağlarsınız? Z kuşağına göre etkili bir okul nasıl olur? Ne yaparsak bu jenerasyona yönelik kaliteli eğitim yapabiliriz? Kampüs okulları ve kampüs okullarındaki yaşam, okul kültürü, okul atmosferi, hem eğlenceli hem disiplinli okul nasıl olur? Özelikle bireyin kendini gerçekleştirme sürecinde neler yapılabilir? Ders sadece sınıf içinden mi ibarettir ya da sınav başarısı yaşam başarısı mıdır? gibi konularda çalışmalarım oldu. 2008-2009’dan sonra eğitim yöneticiliği başladı benim için. Son 10 yıldır eğitim yöneticisi olarak görev yapıyorum. Türkiye’nin bilinen STK örgütlerinde, bilinen vakıf okullarında orta düzey ve üst düzey yöneticilik yaptım. Ama şunu görüyorum: Eğitim bilimleri Türkiye’de çok önemli ihtiyaç ve tükenen bir kaynak. Özellikle yönetici olduktan sonra ihtiyacı görünce bir kez daha aldığımız eğitimin ne kadar kıymetli olduğunu anlamış oldum.  

ÜNİVERSİTEYLE OLAN SİNERJİMİZ BİZE ÇEVİKLİK KAZANDIRIYOR
İstanbul Kültür Üniversitesi ile nasıl bir işbirliği içerisindesiniz?

Kültür Üniversitesi, Kültür Koleji’nin doğurduğu bir oluşum. Bu noktada biz kendi modelimize üniversite-kolej sinerji modeli diyoruz. Ataköy Kültür Koleji eğitim fakültesinin uygulama kampüsü. Okulda üniversite eğitim fakültesine ait bir ofis var. Her gelen velimiz, öğrencimiz, öğretmenimiz ofisteki akademisyenlere danışabiliyor. Bununla birlikte öğretmen seçimi ve gelişimsel her türlü faaliyette üniversitenin akademisyenlerinden büyük destek alıyoruz. Örneğin; 6 ve 7. sınıftaki bir öğrenci fen bilgisi dersinin bir konusunda üniversitenin laboratuvarında, oradaki profesörle çalışabiliyor ya da ilkokul 4.sınıf öğrencisi üniversitenin resim atölyesinde ya da seramik atölyesinde sanat tasarım bölümünün akademisyeniyle çalışabiliyor. Yani üniversitedeki bilgi ister sanat alanında olsun, ister bilim alanında olsun anında k12 düzeyindeki öğrenciye transfer ediliyor. Üniversiteyle olan sinerjimiz bize kurumsal çeviklik ve hız kazandırıyor. 

BİRÇOK İLKE İMZA ATTIK
Kültür Kolejinin gelişimini anlatabilir misiniz? Kültür nereden nereye geldi? 

Kültür Koleji 58 yaşında… 26 Eylül 1960’ta Kurucumuz, Onursal Başkanımız, İnşaat Yüksek Mühendisi Sayın Fahamettin Akıngüç tarafından kurulmuştur. 91 yaşında ve hala işin başında. Daha 1960 yılında okulu kurarken, evrensel bir misyon ve vizyonla oluşturuyor. Çok iyi bir İngilizce, çok iyi bir akademik altyapı, çocuğun kendini gerçekleştirmesi için sanatta, sporda, bilimde müthiş bir yelpaze sunuyor öğrencilere. Kültür Koleji’nde aldığı İngilizceyle iş yaşamında başarılı olan insan sayısı o kadar çok ki. Kültür Koleji zaman içinde tabii büyüyor. Aileler tarafından güvenilir kurumlar arasında yerini alıyor. Bundan 20 yıl önce de Kültür Üniversitesi kuruluyor.  Şu an Türkiye’nin en güvenilir ve en güçlü vakıf üniversitelerinden biri. Aynı zamanda 1998’de Büyükçekmece’deki Kültür 2000 koleji kampüsü oluşturuluyor. Orada da çift dilli bir eğitim yapılıyor. Orası da oldukça büyük, çocukların rahatlıkla koşup oynayacağı, tamamen sanat-spor-bilim konusunda çok geniş bir öğrenme alanı bulunan bir ortam. Şu anda kurum, 2 kampüs ve 1 üniversiteden oluşan, sektörde ailelerin güvenini kazanmış, kaliteden ödün vermeyen, evrensel vizyonuyla devam eden, bilinen bir marka halinde hizmetini sürdürüyor. 

Kültür Koleji Türk eğitim sisteminde birçok uygulamaya öncülük eden bir kurum… Bu öncü çalışmalardan bahsedebilir misiniz?
Kültür Koleji kurulduğu günden bugüne evrensel bir vizyona sahip olduğu için Dünya’yı ve Türkiye’yi takip ediyor. Bizim için merkezde her zaman öğrenci var. Tabii bu bakış açısı da haliyle birtakım ilkleri kurumumuzda oluşturmamızı sağlıyor. İlk rehberlik servisi Türkiye’de Kültür Koleji’nde kurulmuş. İlk taşımalı eğitim, Kültür Koleji tarafından yapılmış. Geçmiş yıllarda iki öğretmenin aynı anda sınıfa girmesi gibi pek çok ilk var. Şuan da ne yaptığımızı sorarsanız; 3 yıl önce inovasyon merkezi kurduk. Her iki kampüsümüzde birden tam donanımlı inovasyon merkezlerimiz var. İnternet tabanlı, profesyonel bir radyo kurduk. Hiçbir profesyonel destek almadan, öğrenciler kendileri hazırlıyorlar. Geçen sene haziran ayında,  Türkiye’nin ‘İnovasyon’ adıyla çocuk ve gençlere hitap eden ilk dergisini biz hazırladık. Herhangi bir yayınevinden destek almadan, tamamen kendi öğretmenimiz ve grafikerimizle hazırlandı. Bakıldığı zaman tamamen kalite yönelimli ve iş geliştirme üzerine bir hizmet anlayışımız var. Kültür Koleji’nin bu kadar kurumsallaşmasının altında yatan sebep stratejik yönetim yapması…  Hedefler koyarak, performans yönetimi üzerine, tamamen çocuğun kaliteli eğitim alması adına bir yönetim modelimiz var. O sene akademik takvimimizde öğretmenlerimizin yapacağı proje sayısından tutun da öğretmenin alacağı hizmet içi eğitime varana kadar ya da o yılın hedefi, ihtiyacı neyse bunların hepsi çok önceden belirleniyor. 

Kurumunuz bünyesinde bugün kaç kampüs, okul var? Kaç öğrenci ve öğretmen bulunuyor?
İki kampüsümüz var. Biri Ataköy Yerleşkesi Kültür Koleji… Bu yerleşkede 2 bine yakın öğrencimiz var. Kampüste; anaokulu, ilkokul, ortaokul, Anadolu lisesi, fen lisesi var. Diğer kampüsümüz de Büyükçekmece’de, Kültür 2000 Koleji… Orada da aynı şekilde anaokulu, ilkokul, ortaokul, Anadolu lisesi, fen lisesi olmak üzere bine yakın öğrencimiz var. Yani iki kampüste toplam 3 bin öğrenci ve 300’ün üzerinde de personelimiz var. 

ÖĞRETMEN SİRKÜLASYONUMUZ DÜŞÜK
Kurumunuzda çalışacak öğretmenleri seçerken nelere dikkat ediyorsunuz?

Öğretmen seçimi bizim için çok değerli. Kalite anlayışımız gereği, öğretmene eğitim vererek mesleki açıdan geliştirmekte bizim sorumluluklarımız arasında. Vizyonuyla, eğitime bakışıyla, eğitim felsefesiyle, eğitim biliminin ilkelerine uygun hareket eden öğretmenlerle çalışıyoruz. Öğretmen bize başvurur, başvurduktan sonra öncelikle bir mülakata davet ederiz. Örnek veriyorum bir matematik öğretmeni istihdamı olacaksa, üniversitemizin matematik bölümünden bir akademisyen; öğretmenin alan bilgisini ölçmek için mutlaka olur. Mülakat sonunda, puanı uygun olanlar örnek ders işleyişi için davet edilir. Öğretmen; planıyla, materyaliyle okulumuza gelir, örnek dersini işler ve okul müdürümüz ve bölüm başkanlarımız gözlem yaparlar. Ortaya çıkan puanlar ve değerlendirmeler belli bir sıralama doğrultusunda öğretmen istihdamını sağlar. Okulumuzun öğretmen sirkülasyonu düşüktür. 10 yıldan 25 yıla kadar çalışan öğretmenlerimiz ve yöneticilerimiz var. Bu noktada hem kurum aidiyeti açısından hoş bir ortam oluşur hem de olumlu bir okul atmosferi oluşuyor. 

SOSYAL SORUMLULUK OLMAZSA OLMAZIMIZ
Sosyal sorumluluk adına gerçekleştirmiş olduğunuz projeler hakkında bilgi verebilir misiniz?

Sosyal sorumluluk bizim olmazsa olmazımız. Bu sebeple her yıl, her kademede anaokulundan liseye kadar sosyal sorumluluk projelerimiz var. Veli konseylerimizle birlikte senenin başında bunları planlıyoruz. Hatta geçen sene Kültür Fen Lisesi’nin sosyal sorumluluk projesi, ‘ Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi Ödülü’nü de aldı. Sosyal sorumluluk demek duyarlı insan demek. Bu noktada kendimizi sorumlu hissediyoruz.  Omurilik Derneği ile olan uygulamalar ve ortak projeler, kendi Kültür Koleji Mezunlar Derneği’mizle birlikte yürüttüğümüz projeler ve veli konseylerimizle çok etkiniz. Çocuklar eylül ayında okula adımlarını attıkları günden itibaren sürekli bir sosyal sorumluluk projesinin içindelerdir. Sosyal sorumluluk projeleri de stratejik hedeflerimizin içinde olan önemli hedeflerden biri.

DEĞERLERİMİZİ MÜZEMİZDE YAŞATIYORUZ
58. yıl kuruluş yıldönümünüzde ‘Kültür Müze’yi faaliyete geçirdiniz. Müze ile ilgili bilgi alabilir miyiz?

Kültür Koleji yıllar geçtikçe kendi kültürünü yaratıyor. Her yıl okulumuzda 26 Eylül ve o hafta okulumuzun doğum günü olarak çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. 1960’dan bu yana elimizde olan ve o dönemde velilere yazılan mektuplardan ders kitaplarına, öğrenci yıllıklarından dersliklerde kullanılan materyallere, davetiyelere varana kadar pek çok materyal söz konusuydu. Bu değeri okulun içinde yaşatmak istedik ve Kültür Anadolu Lisesi’nin lobisini yaşayan bir müze haline getirdik. Açılışını da okulumuzun 58. yaş gününde gerçekleştirdik. Şu anki öğrenciler belki de yıllıklarda dedelerinin, babalarının, annelerinin fotoğraflarını görüyor ya da o yıllarda anne ve babasını okutan öğretmen; şimdi burada müdür, müdür yardımcısı, bölüm başkanı… 

Eğitim sisteminiz nasıl ilerliyor? Sizi farklı kılan unsurlar neler?
Kültür Koleji kampüsünde Milli Eğitim Bakanlığının ulusal programını uyguluyoruz. Kültür 2000 kampüsü ise uluslararası bir okul. MYP yani IB’ye bağlı ‘Orta Yıllar Programı’ uygulanıyor. Anadolu Lisesi’nde de DP yani  ‘Bakalorya Diploma Programı’nı aynı zamanda Milli Eğitim programıyla birlikte uyguluyoruz. Kültür 2000 Koleji liseden mezuniyette çift diploma veriyor. Biri uluslararası geçerliliğe sahip, diğeri de ulusal program…  Bilimin üzerinde çok duruyoruz. Fen liselerimizde tamamen laboratuvar temelli bir eğitim veriyoruz.  İstanbul Avrupa Bölgesi okulları arasında kimya dalındaki projemiz birinci oldu. Şimdi diğer bölgelerden gelen projelerle finale katılıyoruz.  Bu da tamamen ciddi ve köklü eğitim programı ve alanında profesyonel eğitimcilerle yapılabilecek bir süreç. Bunlar öğretmen seçimi ve öğretmenin mesleki gelişimine yaptığımız yatırımdan kaynaklanıyor. Bu noktada teknolojide oldukça ileriyiz. Akıllı tahtalardan tutun da 3D yazıcıya, sanal gerçeklik uygulamalarından greenbox uygulamalarına varana kadar yeni jenerasyonu doyuruyoruz ve onlara hitap ediyoruz. Çünkü biz onları 2050’li yıllara hazırlıyoruz. Ben yeni nesile dijital yerliler diyorum, bizler de analog göçmenleriz. Analog göçmenler, dijital yerlileri dijital çağa yetiştiriyor. İş çok zor. Bu sebepten, öğretmen mesleki gelişimi bu dönemde çok önde.  Bizde bütün yatırımlarımızı bu doğrultuda yapıyoruz.  

İNGİLİZCE ÖĞRETMEDEN DİPLOMA VERMİYORUZ
Kültür Koleji yabancı dil eğitiminde hangi seviyede?

Kültür Koleji İngilizceyle bilinen bir okul… Anaokullarımız öncelikle 3 yaştan itibaren yoğun bir İngilizceyle karşılaşıyorlar. Tüm günün yarısı İngilizce yarısı Türkçe eğitim. Türk öğretmenlerle birlikte yabancı öğretmenler derse giriyorlar. Yani çocuk 3-4 yaşından itibaren gününün yarısını İngilizce eğitimle geçiriyor. İlkokullarımızda haftada 15 saatin üzerinde bir İngilizce eğitimi var. 5.sınıfa geldiğinde tamamen İngilizce ağırlıklı, haftada 18 saat İngilizce veriyoruz. Anadolu lisemiz, hazırlık sınıfı bulunan Anadolu lisesi statüsünde. Öğrenciler 24 saat İngilizce ders alırlar. 9 ve 10.sınıfta fizik, kimya, biyoloji, matematik derslerinin eğitim dili İngilizce. Kültür Koleji’ne gelen İngilizce öğrenmeden mezun olamaz.

Akademik başarılarınızdan bahseder misiniz? Öğrencileriniz lise giriş sınavlarında nasıl performanslar gösteriyor?
Stratejik hedeflerimizin en önemlilerinden biri de, ulusal sınavlarda yüksek başarı… Nitelikli liseler için çok ciddi bir hazırlık programımız var. Hatta bunun için ulusal sınavlara hazırlık koordinatörlüğümüz var. 7 ve 8. sınıflarda ağırlıklı olarak programımız, ulusal sınava hazırlık. Üniversitede de öyle, 11 ve 12.sınıflar üniversite sınavına hazırlıktır. Bütün yayınlarıyla, sınavlarıyla ve daha önce dershanede görev almış, sınava hazırlık konusunda uzman öğretmenlerle öğrencileri sınava hazırlıyoruz.  Nitelikli liselere ciddi anlamda her yıl yerleştirme yapıyoruz. Bu noktada aileler tarafından sınav başarısıyla bilinen bir okuluz.

a

Yukarı