Ana içeriğe atla

itt

YILDA 7 BİN BÖBREK NAKLİNE İHTİYAÇ VAR

17.11.2016 - 10:06

Ülkemizde yılda 7 bin kişiye böbrek nakli yapılması gerekiyor ama şu anda ancak 3 bin böbrek nakli gerçekleştiriliyor. Halen diyalize giren 70 bin hastanın devlete maliyeti ise böbrek nakli olmuş bir hastaya kıyasla yaklaşık 9 kat fazla.

Ülkemizde organ nakli bekleme listelerinde hasta sayıları giderek artarken, yapılan organ bağışları ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalıyor. Yılda ortalama 600 organ nakliyle dünyada 3 kez birinciliği olan Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, ülkemizde organ bağışlarının azlığına dikkat çekerek organ bağışı konusunda çağrıda bulundu.  

“ÜLKEMİZDE EN ÇOK BÖBREK NAKLİNE İHTİYAÇ VAR”
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi’nde 2008 yılının Aralık ayı itibariyle organ nakli yapmaya başladıklarını söyleyen Prof. Dr. Alper Demirbaş, “Temel olarak üzerinde uğraştığımız organ nakli, böbrek naklidir. Çünkü Türkiye’de en çok böbrek nakline ihtiyaç var. Türkiye’de yılda 7 bin kişiye böbrek nakli yapılması gerekiyor ama şu anda toplam 3 bin böbrek nakli yapılabiliyor. Bu rakamı artırmak için de elimizden geleni yapıyoruz” ifadelerini kullandı. 

TÜRKİYE’DE 70 BİN DİYALİZ HASTASI
Yapılan bilimsel araştırmalarda Türkiye’de 70 bin diyaliz hastası olduğunun tespit edildiğini belirten Prof. Dr. Alper Demirbaş, Türkiye’de kronik böbrek hastası sayısının ise 2 milyon civarında olduğunu ifade etti. Demirbaş, “Bir kronik böbrek hastası, diyaliz tedavisi aldığında devletin sağlık bütçesinden 70 kişinin aldığı kadar bir payla tedavi edilebiliyor. Ancak kendisine böbrek nakli yapılırsa, aynı hasta ilk yıldan sonra sadece 8 kişinin sağlık bütçesinden aldığı payla tedavi edilebiliyor. Bu durum hem hastalarla ilgili hayati bir sorun hem de Türkiye’yi ekonomik olarak etkileyen bir durum. Bu nedenle Türkiye’de böbrek nakli çok önemli” şeklinde konuştu. 

BÖBREK NAKLİ DİYALİZE GÖRE  5 KAT UZUN YAŞATIYOR
Kadavradan gerçekleştirilen böbrek nakli sayısının canlı vericili böbrek nakline göre daha az olduğunu söyleyen Prof. Dr. Alper Demirbaş, “Türkiye’de beyin ölümü gerçekleşmiş insanlardan yapılan organ bağışı az. Bu, bizim için ciddi bir sorun. Ama yine de canlı vericili böbrek nakli yaparak bu hastaları diyalizden kurtarabiliyoruz. Diyalize giren hastalarda beklenen yaşam süresi, böbrek nakli olanlarda beklenen yaşam süresinin 5’te 1’dir. Diyalize başlayan her 100 hastanın 5 yıl sonra yüzde 59’unu, 10 yıl sonra da önemli bir kısmını kaybediyoruz. Böbrek nakli yapılan hastalarınsa 10 yıl sonra yüzde 75 ila 80 arasındaki oranı hayatta kalıyor. Böbrek nakli aslında hastaları diyalizden kurtaran değil, hayat kurtaran bir yöntemdir” dedi.

a

Yukarı