Ana içeriğe atla

itt

HACCP KAYIPLARI ENGELLİYOR

13.12.2016 - 17:41

APLUS Entegre Kalite Yönetim Sistemleri Müdürü Sevda Samancı, “HACCP prosedürleri ilk olarak ürün ve zaman kayıplarını engelliyor” dedi.

APlus Entegre Kalite Yönetim Sistemleri Müdürü Sevda Samancı, yerinde tedarikçi denetimlerinden başlanarak üretimin, riskli bulunan her aşamasının kontrol edildiği, kayıtlarının tutulduğu entegre bir kalite yönetim sistemine sahip olduklarını ifade ederek, “Günlük-haftalık-aylık ve yıllık olmak üzere farklı derinliklerde kalite denetimleri gerçekleştiriyoruz. Hızlı soğutma, cam kırıkları, allerjen gıdaların kontrolü, meyve sebze dezenfeksiyonu, ekipman spesifikasyonu, yağda polar madde ölçümü, her ay yapılan personel el, ekipman, yüzey, gıda, su mikrobiyolojik analizleri, tüm cihazların periyodik kalibrasyonu, aylık ekipman bakımları, periyodik hammadde analizleri ve sürekli personel eğitimleri düzenli olarak uyguladığımız prosedürlerden bir kaçı” dedi.

“HACCP İLE MALİYETLER AZALTILIP KAR ORANLARI ARTIRILDI”
HACCP prosedürlerinin sektöre olan kazanımlarından bahseden Samancı, “HACCP prosedürleri ilk olarak ürün ve zaman kayıplarını engelliyor. Yine bu prosedürler sayesinde olumsuz sağlık koşulları önceden kontrol altına alınabildiği ve riskler yönetilebildiği için artık geçmiş yıllara oranla atık oranlarının çok daha azaldığını söylemek mümkün. Bu doğrultuda HACCP ile birlikte maliyetler azaltılıp kar oranları artırıldı. Aynı şekilde üretim, zaman kayıpları ve gıda zehirlenmelerinin, fiziksel yolla olan yaralanmaların sayısını da azalttı. HACCP’nin personel için de var olan kötü çalışma koşullarının değişmesinde etkili bir rol izlediğini söylememiz gerekiyor. Daha hijyenik, rahat ve güvenli alanlarda çalışma imkanı oluşuyor.
HACCP’in ISO 22000 standartları ile birlikte daha kapsamlı hale gelmesi ile sektör de bu standartlar doğrultusunda bilinçlendi. Kurumlar için kalite belgeleri kavramları öncelik kazandı ve bunu bir kazanım olarak insanlara duyurmaya başladılar. Bu da topyekûn toplum bilinci olarak geri dönmeye başlıyor. Artık marketlerden alışveriş yapan insanların son kullanma tarihlerini ve ürünlerin kalite belgelerini sorguladıklarını görmeye başladık” diye konuştu. 

GÜVENLİ GIDA ÜRETİMİ
Yiyecek içecek konusunun direkt sağlığımızla ilgili bir süreç olduğuna değinen Samancı, “Lezzet önemli bir kriter olmakla birlikte, bizce catering sektöründe kaliteli bir hizmetin temelini oluşturan en önemli faktörlerin başında hijyenik üretim ve eğitimli personelle çalışmak geliyor. APlus Catering olarak en öncelikli stratejilerimizi de bu bilinçle oluşturduk. Sürekli verilen eğitimlerle personel bilincimizi artırıp, kalite ve hijyen standartları ile güvenli gıda üretimini temin ediyoruz. Eğitimler gerek kurum içi gerek kurum dışı olarak yılın başında planlanarak sürdürülür. Her personel iş başlangıcında alanı ile ilgili eğitimleri alıyor. Verilen eğitimlerin etkinliği ise periyodik saha kontrolleri ve online sınavlarla kontrol ediliyor” dedi. 

SEKTÖRDE MERDİVENALTI SORUNU
Catering sektöründeki sorunlara da değinen Samancı, “Sektörde çok farklı büyüklük ve küçüklükte firmalar yer alıyor.  Her iş kolunda olduğu gibi bu alanda da kalitesi ile öne çıkan firmalar olduğu gibi, merdivenaltı dediğimiz şekilde çalışan firmalarda ne yazık ki bulunuyor. Bu da sektöre olan güveni olumsuz etkileyen bir faktör ve önemli bir sorun” şeklinde konuştu. 

a

Yukarı